Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum

Greyhound

door: Raad van Beheer | website

FCI Groep 10 Windhonden


Rasstandaard
FCI nummer 158


Sectie
3


Herkomst

De oudst bekende windhond ter wereld: al 5000 jaar geleden afgebeeld op muurschilderingen. Rond 400 vóór Christus brachten de handeldrijvende Feniciërs het ras mee naar Engeland en Ierland. De hier gevestigde adel ontfermde zich over de hond en heeft het ras door de eeuwen heen weten te behouden. In beide landen worden nog steeds veel windhondenraces gehouden. Greyhounds kunnen een snelheid van 70 km/u bereiken en beschikken over een fenomenaal gezichtsvermogen.


Algemeen voorkomen

Een sterke, gespierde, droge hond met gewelfde lendenen en een diepe borstkas. Hij maakt een krachtige en fiere indruk.


Schofthoogte
reuen 71-76 cm; teven 68-71 cm


Gewicht
27-32kg


Vacht
Zeer gladde, dichte, goed aanliggende en kortharige vacht. Kleuren: wit, vaalrood, rood, reekleurig, blauw, zwart of gestroomd, of elk van deze kleuren met wit.


Gebruik
Zichtjager op groot en kleinwild, renhond en gezinshond. Ook showhond.


Gezondheid

Gezond ras dat vrij oud kan worden.


Aard

Vriendelijk, evenwichtig, intelligent, gevoelig, blaft weinig en is nauwelijks waaks, aanhankelijk, niet geschikt voor een omgeving met katten, tenzij hij daarmee is opgegroeid. De Greyhound is minder moeilijk op te voeden dan andere windhonden. Ze leren redelijk snel en zijn gehoorzaam totdat ze iets zien bewegen - dán zijn ze "Oostindisch doof".


Bijzonderheden

Af en toe met een zachte borstel verzorgen. Deze hond kan tegen de kou, maar mag na het rennen of wandelen niet teveel afkoelen..