Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum

Azawakh

door: Raad van Beheer | website

FCI Groep 10 Windhonden


Rasstandaard
FCI nummer 307


Sectie
3


Herkomst

Een unieke, kortharige windhond die tot 1970 binnen Europa niet bekend was. De Azawakh is een Sloughi-achtige hond die door de Toearegs op de vlakten van Nigeria en Mali verfijnd is tot een uitstekende gazellenjager. Pas met de prooi in zicht werd de hond uit het zadel getild. Met sprinten kan hij een snelheid van 64 km/u halen.


Algemeen voorkomen

Een uiterst sierlijke verschijning die hoog op de benen staat, met tamelijk kleine voeten. Het skelet en de bespiering zijn goed zichtbaar onder de droge, fijne huid.


Schofthoogte
reuen 64 - 74 cm; teven 60 - 70 cm


Gewicht
reuen 20 - 25 kg; teven 15 - 20 kg


Vacht
De vacht is kort en fijn. Kleuren: fauve van licht zandkleurig tot donker met witte aftekeningen aan de benen, borst en staartpunt; al dan niet met een zwart masker.


Gebruik
Zichtjager op groot en klein wild.


Gezondheid

Er zijn geen rasspecifieke gezondheidsproblemen bekend.


Aard

Temperamentvol, levendig, attent, waaks, trots en zelfverzekerd. Gericht op zijn eigen mensen, maar met een sterk gevoel voor hiërarchie: hij heeft een krachtige leiding in een fluwelen handschoen nodig. Aanhankelijk, bekoorlijk en zachtaardig voor wie hij accepteert; voor vreemden terughoudend, soms moeilijk te benaderen. Intelligent, zeer gevoelig, fijnbesnaard; wordt wel eens vergeleken met de Arabische Volbloed onder de paarden.


Bijzonderheden

Af en toe verzorgen met een zachte borstel.