Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum

Afghaanse Windhond

door: Raad van Beheer | website

FCI Groep 10 Windhonden


Rasstandaard
FCI nummer 228


Sectie
1


Herkomst

In Afghanistan was hij in bergachtige streken de onstuimige jager op roofwild en de bewaker van huis en haard.


Algemeen voorkomen

Middelgrote, elegante en harmonisch gebouwde windhond, die kracht en snelheid uitstraalt. Gereserveerd en waardig in zijn karakter. Hij heeft veel allure en een oosterse, bijna mysterieuze uitdrukking in de donkere ogen. Getooid met een opvallende, lange, zijdeachtige vacht. Het hoofd wordt trots gedragen. Harmonische gehoekte ledematen met grote voeten. De bevederde staart heeft een karakteristieke ring aan het eind.


Schofthoogte
Zichtjager. Instinctief volgt de Afghaan alles wat beweegt; daarom kan hij het beste op een omheind terrein worden uitgelaten.


Gewicht
23 - 28 kg


Vacht
De vacht is lang en zeer fijn van structuur. Op de snuit is het haar kort. Op het hoofd is de vacht lang met een kenmerkende kuif met bevederde oren. Vanaf de schoft is haar naar achteren op de rug kort en dicht. Alle kleuren zijn toegestaan


Gebruik


Gezondheid

De Afghaanse Windhond kan HD (heupdysplasie), Epilepsie en oogafwijkingen hebben.

 De kans dat deze aandoeningen bij een hond uit geteste ouders voorkomt is veel kleiner dan uit niet geteste ouders.
 Vraag dus aan de fokker naar de testresultaten van de ouders, een goede fokker laat deze graag zien en heeft kopieën van de resultaten van de vader of kan deze via een site laten zien.

 De HD en oog-test worden door een specialist uitgevoerd.
 Voor HD wordt een rontgenfoto gemaakt en beoordeeld door de Raad van Beheer.
 De beste uitslag voor HD is HD-A. Met HD-B (een overgangsvorm) mag ook vaak gefokt worden.

 De uitslag bij de oogtest (ECVO) moet VRIJ zijn en elk jaar herhaald worden.

Bron: Loes Scharenborg


Aard

De Afghaan is intelligent en onafhankelijk. Hij is niet echt af te richten maar is van nature toch een gemakkelijke hond in de omgang zolang hij met respect en geduld wordt bejegend. Gehoorzaamheid is hem bij te brengen met respect en een zachte maar consistente hand; op hardheid reageert hij averechts. Hij is vriendelijk maar afstandelijk en voor vreemden terughoudend. Binnenshuis is hij rustig, mits hij voldoende beweging krijgt.


Bijzonderheden

Een Afghaan moet regelmatig worden geborsteld om klitvorming te voorkomen. Afhankelijk van de kwaliteit van de vacht kan dit één keer per week of meer betekenen. Een bad is alleen noodzakelijk als de vacht vuil is geworden of als de hond voor een tentoonstelling is ingeschreven.