Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum

Toypoedel

door: Raad van Beheer | website

FCI Groep 09 Gezelschapshonden


Rasstandaard
FCI nummer 172


Sectie
2


Herkomst

Elegante, schrandere, levendige hond, oorspronkelijk jachthond, maar tegenwoordig veel bekender als gezelschapshond. Zijn origine is onduidelijk: er zijn aanwijzingen dat het ras al in de oudheid bestond, Frankrijk en Duitsland eisen hem als 'nationaal' ras op en in de literatuur worden o.a. Rusland, Hongarije en Afrika genoemd als bakermat van het ras. Voor de FCI is Frankrijk het land van oorsprong. Komt voor in vier grootteslagen (Toy, Dwerg, Middenslag en Groot) en zes vachtkleuren.


Algemeen voorkomen

Evenredig gebouwde hond met trippelend, licht gangwerk. Unieke vacht: de krullen ruien niet, het haar groeit door. De vacht laat zich in vele vormen toiletteren, niet alleen in de soms opzichtige modellen die men op tentoonstellingen wel ziet, maar ook in vormen die heel vlot, normaal en sportief ogen in het dagelijks gebruik.


Schofthoogte
tot 28 cm, met een marge van 2 cm. naar boven


Gewicht
ongeveer 3-6 kg


Vacht
Overvloedig, fijn haar, wollig, goed kroezend, veerkrachtig, dik en dicht, van gelijkmatige lengte en gelijkmatige krullen, in de kleuren zwart, wit, grijs, bruin en abrikoos.


Gebruik
Oorspronkelijk jachthond, maar al lang niet meer als zodanig in gebruik. Bijzonder populaire gezelschapshond.


Gezondheid

Zoals bij veel kleine rassen kan ook in dit ras patella luxatie voorkomen. Incidenteel komen ook erfelijke oogafwijkingen voor.


Aard

Attent, zeer leergierig, tot op hoge leeftijd speels, vrolijk, vriendelijk en verdraagzaam, ook naar vreemde mensen en honden, zeer aanhankelijk voor zijn baas.


Bijzonderheden

De Poedelvacht moet, om mooi en fris te blijven, liefst dagelijks een kambeurt krijgen. Eens per maand is het nodig het model er in te knippen of te scheren. Dit valt zelf te leren, maar vergt wel de nodige vaardigheid