Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum
Hondenforum

Russian Toy (korthaar en langhaar)

door: Raad van Beheer | website

FCI Groep 09 Gezelschapshonden


Rasstandaard
FCI nummer 352


Sectie
9


Herkomst

In het begin van de 20e eeuw was de Engelse Toy Terrier één van de meest populaire honden in Rusland. Echter tussen 1920 en 1950 zijn er praktisch geen raszuivere Engelse Toy terriers meer gefokt en daalde het aantal tot een kritiek punt. Midden jaren 50 zijn een aantal Russische hondenfokkers begonnen met het terugfokken van het ras. Bijna alle honden die gebruikt zijn hadden geen stamboom en waren niet raszuiver. De standaard begon drastisch af te wijken van de Engelse Toy Terrier, waardoor er een nieuw ras ontstond. Op 12 oktober 1958 werd er uit een combinatie van twee kortharige honden (de ene had iets langer haar dan de andere) een puppy reu geboren met lange haren aan oren en benen. Er werd besloten dat dit het uiterlijk was waar men naar op zoek was. Deze laatste heeft men weer gekruist met en kortharige hond die iets langer haar had en zo ontstond de langharige variant.


Algemeen voorkomen

Een kleine, elegante hond. Levendig, in verhouding hoog op de benen met fijn "bone" en goed bespierd. Het hoofd is klein in vergelijking met het lichaam met relatief grote staande oren.


Schofthoogte
20-28 cm


Gewicht
tot 3 kilogram


Vacht
De kortharige variant: Kort, glad, dicht aanliggende glimmende vacht zonder ondervacht. De langharige variant: Het lichaam is bedekt met middelmatig lang (3-5 cm.), steil of licht golvend haar. Dicht aanliggend. Het mag de belijning van de hond niet storen. Het haar op het hoofd en voorkanten van de benen is kort en vlak aanliggend. Duidelijke bevedering aan achterzijde van de benen. De voeten hebben zijdeachtig lang haar en de nagels moeten compleet bedekt zijn. De oren moeten goed bevederd zijn (Bij een leeftijd boven de 3 jaar moeten de randen en de punten van de oren volledig verboren worden onder het haar. De lichaamsbeharing mag niet korter zijn dan 2 cm


Gebruik
Nu gezelschapshond, maar heeft nog wel "terrierbloed"


Gezondheid


Aard

Een hondje met karakter, maar mag niet aggressief of overdreven terughoudend zijn.


Bijzonderheden

Voorlopig erkend door de FCI op 21 februari 2006.
Dit betekent dat het ras niet in aanmerking komt voor toekenning van het CACIB.