Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum

Pekingees

door: Raad van Beheer | website

FCI Groep 09 Gezelschapshonden


Rasstandaard
FCI nummer 207


Sectie
8


Herkomst

Chinees ras dat aan het hof in hoog aanzien stond, voor westerlingen onbereikbaar, tot de Engelsen in 1860 een paar exemplaren buit maakten bij de verovering van het Keizerlijke Paleis in Peking. Sindsdien in Engeland en de rest van de wereld een geliefde gezelschapshond.


Algemeen voorkomen

Klein, maar bij het optillen onverwacht zwaar aanvoelend, vanwege het stevige lichaam met zwaar bot. Leeuwachtig uiterlijk, grote waardigheid uitstralend. Typisch rollend gangwerk.


Schofthoogte
reuen en teven ongeveer 28 cm


Gewicht
reuen maximaal 5 kg, teven maximaal 5,5 kg


Vacht
Bovenvacht hard, lang en recht, met overvloedige manen die een cape rond de hals vormen, en weelderige bevedering op oren, achterkant van de benen, staart en tenen. Alle kleuren en aftekeningen zijn toegestaan, behalve albino en leverkleur.


Gebruik
gezelschapshond


Gezondheid

De Pekinees kan Brachycefaal Syndroom, Gebitsaandoeningen, PL (patella luxatie) Huidplooi problemen, Hernia, Trichaiasis (wimpers groeien richting oogbol), Dystokie (problemen met bevallen) en Hartproblemen (congestief hartfalen) hebben.

De kans dat deze aandoeningen bij een hond uit geteste ouders voorkomt is veel kleiner dan uit niet geteste ouders.
Vraag dus aan de fokker naar de testresultaten van de ouders, een goede fokker laat deze graag zien en heeft kopieën van de resultaten van de vader of kan deze via een site laten zien.

PL en een hart-echo worden door een specialist uitgevoerd.
PL wordt handmatig uitgevoerd.

Bij PL is VRIJ de uitslag die je op het certificaat wil zien.

Bron:Loes Scharenborg


Aard

Eigenzinnig, onafhankelijk, nooit slaafs. Vriendelijk, aanhankelijk en gezellig, maar lang niet met iedereen: daarin heeft hij zo zijn voorkeuren. Kalm en evenwichtig, maar niet sloom. Kan soms onverwacht pittig uit de hoek komen. Als hij gekrenkt is, kent hij een strijdlust die zich, bij een grote tegenstander, tegen hem kan keren.


Bijzonderheden

De rijke vacht vraagt om regelmatig kammen en borstelen.