Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum

Kromfohrländer

door: Raad van Beheer | website

FCI Groep 09 Gezelschapshonden


Rasstandaard
FCI nummer 192


Sectie
10


Herkomst

De Kromfohrländer is een vrij nieuw hondenras (ontstaan rond 1945) dat afkomstig is uit Duitsland. Zijn naam is afkomstig uit het plaatsje Krom Fohr, wat kromme groeve betekend. Het ras is geheel per ongeluk ontstaan, doordat een mannelijke foxterrier met een vrouwelijke Grand Basset Griffon gekruisd werd.


Algemeen voorkomen

Dit ras is in feite een jachthonderas en werd in zijn geboorteland, Duitsland, pas enige tientallen jaren geleden erkend. Het ras is op het landgoed Kromfohrland in Nassau-Siegen ontstaan uit kruisingen tussen draadharige Fox- Terriers en een Griffon uit Bretagne en Het ras heeft dan ook voornamelijk de kenmerken van een echte terriër.

De Kromfohrlander is een middelgrote, rechthoekige, robuuste, krachtig gebouwde hond. De Kromfohrlander komt in vele kleuren en met veel verschillende tekeningen voor en van enige éénheid in type is nog steeds weinig te bespeuren. Er zijn echter wel een aantal uiterlijke kenmerken die veel fokkers graag in hun Kromfohrlanders zien; een brede witte bles, een vlek op de aanhechting van de staart en een witte snuit.


Schofthoogte
reuen en teven 38-46 cm


Gewicht
15-20 kg


Vacht
Kort, recht en ruw haar, met baardje, aan de achterhand wat langer, wit met bruine vlekken


Gebruik
gezelschapshond


Gezondheid

De Kromfohrlander kan HD-(heupdysplasie) en gebitsproblemen hebben. De kans dat deze aandoeningen bij een hond uit geteste ouders voorkomt is veel kleiner dan uit niet geteste ouders. Vraag dus aan de fokker naar de testresultaten van de ouders, een goede fokker laat deze graag zien en heeft kopieën van de resultaten van de vader of kan deze via een site laten zien. De HD-test worden door een specialist uitgevoerd. Voor HD wordt een rontgenfoto gemaakt en beoordeeld door de Raad van Beheer. De beste uitslag voor HD is HD-A. Met HD-B (een overgangsvorm) mag ook vaak gefokt worden.

Bron: Loes Scharenborg


Aard

De Kromfohrländer is een gezelschapshond en een jachthond tegelijk. Het zijn levendige, fanatieke en alerte honden met een uiterst goed gehoor. Ze zijn goedgehumeurd, gehoorzaam (maar wel redelijk eenkennig - een vreemde zullen ze niet snel gehoorzamen), aanhankelijk en speels en daarmee over het algemeen erg geschikt als gezinshond. Ze hebben een goed waakinstinct. Tegenover vreemdelingen is hij ietwat terughoudend en soms kan deze hond ook redelijk beschermend uit de hoek komen. Ook met kleine kinderen moet men oppassen. Deze honden houden er niet van om voortdurent aangeraakt en geaaid te worden. Het zijn absoluut geen schoothonden. Het ras heeft voornamelijk de kenmerken van een terriër.

In het huis is de Kromfohrlander over het algemeen erg rustig maar eenmaal buiten lijkt er aan zijn energie geen einde te komen. Ze zijn vlug en erg acrobatisch (vooral in hun jonge jaren) en hiermee ook uiterst geschikt voor sportieve activiteiten zoals bijvoorbeeld agility. Het zijn de ideale honden om lange wandelingen mee te maken of om mee te fietsen.


Bijzonderheden

De vacht hoeft niet getrimd te worden, alleen zo nu en dan geborsteld.