Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum

Franse Bulldog

door: Raad van Beheer | website

FCI Groep 09 Gezelschapshonden


Rasstandaard
FCI nummer 101


Sectie
11


Herkomst

In Frankrijk ontstaan ras, gefokt door geëmigreerde Engelse handwerkslieden, uit meegebrachte Toy Bulldogs (kleine Engelse Bulldoggen). Werd populair bij de gegoede burgerij in Parijs en maakte vandaar opgang in Engeland en de Verenigde Staten.


Algemeen voorkomen

Een in zijn kleine gestalte krachtige hond van gedrongen type, met kort haar, korte en stompe snuit, staande oren (vleermuisoren) en van nature korte staart. Hij heeft het uiterlijk van een bedrijvig en schrander dier, zeer gespierd en met stevig bottengestel. Grappige, olijke verschijning.


Schofthoogte
De schofthoogte is evenredig aan zijn gewicht, ongeveer 35 cm


Gewicht
8-14 kg


Vacht
Glad, dicht, zacht en glanzend kort haar. Erkende kleuren zijn gestroomd, fawn (wildkleur) en bont (wit met gestroomde of fawn platen).


Gebruik
gezelschapshond


Gezondheid

De gemiddelde leeftijd is tien jaar. Weinig gevoelig voor ziektes. Door zijn enorme doorzettingsvermogen, aanhankelijkheid en wilskracht weet hij niet van stoppen, daarom moeten wandelingen bij extreme warmte (boven 25 graden) kort worden gehouden. Sommige honden zijn wat kortademig en ook komen rugproblemen en problemen met de geboorte bij dit ras voor.

Problemen die regelmatig in dit ras voorkomen:
Ademhalingsproblemen;
Overdreven zware neusrimpels, die huidinfecties en oogproblemen veroorzaken.


Aard

Zeer levendige, aanhankelijke, gezellige huishond, lief in de omgang met kinderen en mensen. Hij is zeer trouw, intelligent en rustig van aard, toont enige dominantie ten aanzien van andere honden, maar kan over het algemeen goed met andere dieren opschieten..


Bijzonderheden

Het gezicht moet rond de ogen en de neus goed schoon en droog worden gehouden. De vacht vraagt nauwelijks verzorging.