Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum

Epagneul Nain Continental, Phalène

door: Raad van Beheer | website

FCI Groep 09 Gezelschapshonden


Rasstandaard
FCI nummer 77


Sectie
9


Herkomst

Spaniëls die te klein waren voor de jacht, werden vanaf de 12e eeuw in Europa door adellijke dames als troeteldiertje gehouden. Daaruit ontstonden rassen van kleine spioentjes, die als voorouders gelden van de Épagneul Nain Continental, zoals het ras nu wordt genoemd. Twee variëteiten kent het ras, die met een eigen naam door het leven gaan: met staande oren, de Papillon (vlinderhondje), en de Phalène, met hangende oren, ook wel nachtvlinderhondje genoemd. Deze laatste is de originele vorm.


Algemeen voorkomen

Luxe, langharig hondje, bevallig maar niet broos, met een fiere houding en een zwierige gang.


Schofthoogte
reuen en teven ongeveer 28 cm


Gewicht
klein: 1,5-2,5 kg; groot: reuen 2,5-4,5 kg, teven 2,5-5 kg


Vacht
Overvloedig, glanzend, golvend (niet gekruld) en iets verend (niet zacht) met zijdeachtige glans, kort op de snuit. Geen ondervacht. Alle kleuren zijn toegestaan op een zuiver witte ondergrond. Op het lichaam en de ledematen moet het wit overheersen, op het hoofd overheerst de kleur.


Gebruik
Gezelschapshond


Gezondheid

Zoals bij veel kleine rassen kan in dit ras patella luxatie voorkomen. Ook doet zich incidenteel een erfelijke oogafwijking voor.


Aard

Vrolijk, zelfbewust, vriendelijk, zeer temperamentvol. Waaks maar niet kefferig.


Bijzonderheden

De lange vacht moet natuurlijk regelmatig worden gekamd en geborsteld, maar is, ook al doordat er geen ondervacht is, makkelijk in het onderhoud.