Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum

Coton de Tuléar

door: Raad van Beheer | website

FCI Groep 09 Gezelschapshonden


Rasstandaard
FCI nummer 283


Sectie
1.2


Herkomst

Ongecompliceerd, opgewekt hondje, één van de zes Bichons. Deze is afkomstig van de streek Tuléar op Madagascar. Stoerder dan het uiterlijk van knuffelhond doet vermoeden. Ook geliefd bij zeelieden in het Middellandse Zeegebied. Was in staat zich na een scheepsramp aan land zelfstandig in leven te houden. In Frankrijk al geliefd lang vóór de erkenning van het ras in 1970.


Algemeen voorkomen

Klein, speels dier, met vlotte beweging.


Schofthoogte
reuen 26 - 28 cm, teven 23 - 25 cm, met een uitloop van 2 cm naar boven of 1 cm naar onderen


Gewicht
reuen 4-6 kg, teven 3,5 - 5 kg


Vacht
Unieke vachtstructuur, die doet denken aan katoenpluis (?coton?): zacht en soepel, vol en dicht ingeplant, mag iets golven. In hoofdzaak wit. Op de oren is een lichte kleurschakering toegestaan: zwarte of reekleurige haren tussen de witte. Dergelijke grijze of roodgrijze schakeringen mogen ook op het lijf voorkomen, als ze het 'wittige' totaalbeeld maar niet verstoren.


Gebruik
gezelschapshond


Gezondheid

Zoals bij veel kleine rassen kan in dit ras incidenteel patella luxatie voorkomen. Ook worden zo af en toe erfelijke oogafwijkingen gezien.


Aard

Stabiel en heel vrolijk. Sociaal met mensen en andere honden. Past zich makkelijk aan alle omstandigheden aan. Vlug van begrip, maar met een zekere dosis eigenzinnigheid. Waaks en blaft dan graag.


Bijzonderheden

Verhaart niet. Vacht vraagt wel veel verzorging, vanwege de structuur. Moet regelmatig geborsteld worden waarbij de losse haren meekomen. Wordt niet getoiletteerd.