Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum

Wetterhoun

door: Raad van Beheer | website

FCI Groep 08 Retrievers, Spaniels en Waterhonden


Rasstandaard
FCI nummer 221


Sectie
3


Herkomst

Toen de buitenlandse jachthonden nog niet zo in de mode waren werden in Friesland twee inheemse rassen voor de jacht gebruikt, de Stabyhoun en de Wetterhoun. De Wetterhoun werd veel gebruikt bij de jacht op waterwild en men zag de Wetterhoun dan ook hoofdzakelijk in het merengebied. Het was de hond van de kleine man, die met hem ging jagen, maar hem ook gebruikte als waakhond en voor het onschadelijk maken van ongedierte, zoals bunzings, mollen, ratten en zelfs, in de 19e eeuw, visotters. De Wetterhoun zorgde voor aanvulling van het vaak karige arbeidersloon; de mollenvellen brachten een aardige bontprijs op. Ook nu nog wordt hij als verdelger van ongedierte zeer gewaardeerd. Ook werd de Wetterhoun vroeger veel gebruikt als trekhond: hij werd vaak voor de kar gespannen. Na de introductie van Pointers en Setters in het midden van de 19e eeuw verloren ze hun populariteit. De oorsprong van het ras is onduidelijk, al kwam in 1600 al een krulharige hond in Friesland voor. Het verhaal wil dat zigeuners wel eens dogachtige honden bij zich hadden en dat de Wetterhoun mogelijk uit kruisingen hiermee is ontstaan. Een andere theorie is dat ze door zeelieden via Harlingen zijn ingevoerd uit de Oostzeehavens. En misschien is er verband tussen de naam Wetterhoun en de Duitse jagersterm "wittern" (ergens lucht van krijgen). Of heeft de Wetterhoun zijn naam later gekregen en is het gewoon Fries voor waterhond (wetter is het Friese woord voor water)? Om allround gebruikshonden te krijgen werden de Stabyhoun en de Wetterhoun niet zelden met elkaar gekruist en nog altijd treft men Stabyhounen aan met een krulstaart of een licht gekrulde vacht.


Algemeen voorkomen

Eenvoudige, fors gebouwde hond zonder plomp of log te zijn. Hoofd tamelijk groot in verhouding tot het lichaam, met zware schedel en een kenmerkende, grimmige oogopslag.


Schofthoogte
reuen tot 55 cm, teven iets lager


Gewicht
25-32 kg


Vacht
Dichte krullen over het gehele lichaam, behalve op het hoofd en de onderbenen. De krullen bestaan uit vaste, stevige, gekrulde haarbundels, het haar is vrij grof en voelt vettig aan. Kleuren: effen bruin of effen zwart, verder zwartwit of bruinwit.


Gebruik
Tegenwoordig vooral gezinshond. Vroeger gebruikt voor de jacht, met name op waterwild en otters. Door hun bouw en vacht zijn ze uitermate geschikt voor de jacht in moerassige gebieden met veel riet. Ze drijven het wild op en apporteren nadat het geschoten is. Ze hebben een prima neus, zijn zeer gehoorzaam en willen graag werken.


Gezondheid

De Wetterhoun kan Epilepsie, HD (heupdysplasie) en ED (elleboogdysplasie) hebben.

De kans dat deze aandoening bij een hond uit geteste ouders voorkomt is veel kleiner dan uit niet geteste ouders.
Vraag dus aan de fokker naar de testresultaten van de ouders, een goede fokker laat deze graag zien en heeft kopieën van de resultaten van de vader of kan deze via een site laten zien.

De HD en ED-test worden door een specialist uitgevoerd.
Voor HD en ED worden rontgenfoto's gemaakt en beoordeeld door de Raad van Beheer.

De beste uitslag voor HD is HD-A. Met HD-B (een overgangsvorm) mag ook vaak gefokt worden.
Bij ED ED-vrij de uitslag die je op het certificaat wil zien.

Bron:Loes Scharenborg


Aard

Rustige hond met een onafhankelijk (eigenzinnig) karakter, enigszins gereserveerd voor vreemden.
Waaks en dus een ideale erfhond.


Bijzonderheden

De vacht heeft behalve regelmatige borstelbeurten geen bijzondere verzorging nodig.