Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum

Welsh Springer Spaniel

door: Raad van Beheer | website

FCI Groep 08 Retrievers, Spaniels en Waterhonden


Rasstandaard
FCI nummer 126


Sectie
2


Herkomst

Oorspronkelijk kwamen onze tegenwoordige Spaniel-rassen onder één naam voor: "Spaniels". In de 18e eeuw had men de Spaniels in twee groepen verdeeld: de Springing Spaniels en de Setting Spaniels. De eerste groep stootte het wild uit de dekking op ("to spring the game"), de tweede liet zich met het wild onder het net vangen. Uit de Springing Spaniels ontstond in Wales de Welsh Springer Spaniel. Ze worden in Wales ook wel "Starter" genoemd, of in het Welsh: "Tarfgi". Het ras werd in 1902 officieel erkend.


Algemeen voorkomen

Een symmetrische, gedrongen hond, niet hoog op de benen. Hij is duidelijk berekend op uithoudingsvermogen en hard werken. Hij heeft een vlot en levendig gangwerk met veel stuwing en kracht. Hij onderscheidt zich van de overige Spaniels door zijn afwijkende rugbelijning, die bij de lendenen licht gewelfd is, en door zijn hoofd met de druivenbladvormige oren.


Schofthoogte
reuen 48 cm, teven 46 cm


Gewicht
circa 16-20 kg


Vacht
Recht en glad, zijdeachtig en dicht, nooit gekruld. Benen en staart hebben een lichte bevedering. De kleur is uitsluitend dieprood en wit


Gebruik
Gebruikt voor de jacht voor de voet, waarbij hij het wild opspoort en opstoot uit de dekking en het na het schot apporteert.


Gezondheid

De Welsh Springer Spaniël kan HD (heupdysplasie), Epilepsie, PRA en Cataract (beide erfelijke oogaandoeningen) hebben.

De kans dat deze aandoeningen bij een hond uit geteste ouders voorkomt is veel kleiner dan uit niet geteste ouders.
Vraag dus aan de fokker naar de testresultaten van de ouders, een goede fokker laat deze graag zien en heeft kopieën van de resultaten van de vader of kan deze via een site laten zien.

HD, PRA en Cataract-test worden door een specialist uitgevoerd.
Voor HD wordt een rontgenfoto gemaakt en beoordeeld door de Raad van Beheer.
De beste uitslag voor HD is HD-A. Met HD-B (een overgangsvorm) mag ook vaak gefokt worden.

Bij PRA staat A voor een hond die vrij is van de aandoening, B is een drager en C is een lijder (zal waarschijnlijk PRA ontwikkelen).
De uitslag bij de oogtest (ECVO) moet VRIJ zijn en elk jaar herhaald worden.

Bron:Loes Scharenborg


Aard

Vriendelijk van aard, geen sporen van agressie of nervositeit tonend


Bijzonderheden

De vacht moet regelmatig gekamd en geborsteld worden, en ongeveer viermaal per jaar worden getrimd, waarbij het haar aan de staart, de voeten en op de oren wordt gefatsoeneerd.