Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum

Sussex Spaniel

door: Raad van Beheer | website

FCI Groep 08 Retrievers, Spaniels en Waterhonden


Rasstandaard
FCI nummer 127


Sectie
2


Herkomst

Dankt zijn naam aan de Engelse fokker Fuller, die vlak bij Hastings in Rosehill Park, Sussex woonde. Hij begon Spaniels te fokken met het doel ze voor de jacht te gebruiken in gebieden met een dichte en ondoordringbare begroeiing Hij moest daarvoor een krachtige hond hebben, met veel massa en een bijzonder rustig temperament. Doordat het onmogelijk was een snelwerkende hond bij te houden, zeker tussen de bramen en struiken, moest de hond "hals geven": blaffen wanneer hij wild op het spoor was. In de eerste helft van de 20e eeuw was het ras bijna uitgestorven. Met behulp van tien overgebleven Sussex Spaniels en de Clumber Spaniel werd begonnen met de heropbouw van het ras.


Algemeen voorkomen

Een massieve, sterk gebouwde en energieke jachthond die als karakteristieke gang een uitgesproken 'rollende beweging' vertoont. Hij is langer dan dat hij hoog is en heeft een breed hoofd met een brede voorsnuit. De ooguitdrukking is vriendelijk. Kenmerkend is zijn vacht, die een rijke leverkleur vertoont met een goudachtige glans.


Schofthoogte
38-41 cm


Gewicht
18-20 kg


Vacht
Rijk en glad, zonder neiging tot krullen. Genoeg ondervacht om hem tegen weersomstandigheden te beschermen. Staart is dik met haar bedekt. De kleur is goud-leverkleurig. De goudachtige gloed is gewenst, donkerbruin is ongewenst


Gebruik
Een uitgesproken jachthond, die door blaffen laat merken waar wild in dicht struikgewas zit.


Gezondheid

De Sussex Spaniël kan HD (heupdysplasie), Hartproblemen en Oogproblemen (PRA, Cataract, RD) hebben.

De kans dat deze aandoeningen bij een hond uit geteste ouders voorkomt is veel kleiner dan uit niet geteste ouders.
Vraag dus aan de fokker naar de testresultaten van de ouders, een goede fokker laat deze graag zien en heeft kopieën van de resultaten van de vader of kan deze via een site laten zien.

De HD- en Oogtest worden door een specialist uitgevoerd.
Voor HD wordt een rontgenfoto gemaakt en beoordeeld door de Raad van Beheer.
De beste uitslag voor HD is HD-A. Met HD-B (een overgangsvorm) en soms HD-C mag ook vaak gefokt worden.

De uitslag bij de oogtest (ECVO) moet VRIJ zijn en elk jaar herhaald worden.

Bron:Loes Scharenborg


Aard

Actief en levendig, vriendelijk. Agressiviteit is hoogst ongewenst. Hechten zich vaak aan één persoon.


Bijzonderheden

De rijke vacht moet wel regelmatig geborsteld en gekamd worden, maar trimmen is nauwelijks nodig. Het haar aan de voeten wordt rond de tenen weggeknipt en de staart wordt bijgeknipt. De "jabot" (kraag) rond de hals mag niet weggetrimd worden.