Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum

Labrador Retriever

door: Raad van Beheer | website

FCI Groep 08 Retrievers, Spaniels en Waterhonden


Rasstandaard
FCI nummer 122


Sectie
1


Herkomst

Aan het einde van de 18e eeuw kwamen in Newfoundland twee soorten zwarte honden voor: een grote, die "Newfoundlander" werd genoemd, en een kleinere, die "Labrador" of "St. John's-hond" werd genoemd. Een Engelse jager nam aan het einde van de 18e eeuw vanuit St.John, Newfoundland, zo'n kleine zwarte hond mee naar Engeland. In de daaropvolgende jaren werden regelmatig honden vanuit Newfoundland naar Engeland meegenomen, waar het ras in 1903 erkend werd. Het Portugese woord "lavrador" betekent in het Engels "labourer", dus arbeider, wat erop zou kunnen wijzen dat deze kleine, zwarte hond oorspronkelijk uit Zuid-Europa afkomstig zou zijn


Algemeen voorkomen

Sterk gebouwde, korte hond met een brede schedel, een brede borst en ribben, en een brede achterhand. De kenmerkende 'otterstaart' is middelmatig lang, zeer dik bij de aanzet en geleidelijk toelopend in een punt. Rondom bekleed met een korte dikke vacht, waardoor de staart de bijzondere ronde vorm krijgt.


Schofthoogte
56-57 cm, teven 54-56 cm


Gewicht
30-35 kg


Vacht
Kort, dicht en zonder golf, vrij hard aanvoelend, met een weerbestendige ondervacht. Kleuren: zwart, geel of lever/chocoladekleurig.


Gebruik
Een intelligente hond met een bijzonder goede neus, wat hem zeer geschikt maakt voor het zoekwerk. Apporteert bijzonder betrouwbaar, ook uit het water. Zeer populaire gezinshond.


Gezondheid

De Labrador kan HD-(heupdysplasie), ED- (elleboogdysplasie) en oog-problemen en HMLR (myopathie) hebben.

 De kans dat deze aandoeningen bij een hond uit geteste ouders voorkomt is veel kleiner dan uit niet geteste ouders.
 Vraag dus aan de fokker naar de testresultaten van de ouders, een goede fokker laat deze graag zien en heeft kopieën van de resultaten van de vader of kan deze via een site laten zien.

De HD en ED-test worden door een specialist uitgevoerd.
 Voor HD en ED worden een rontgenfoto gemaakt en beoordeeld door de Raad van Beheer.
 Voor de Oogtest wordt een ECVO-oogtest gedaan door een specialist.
 Voor HMRL is een DNA-test beschikbaar.

De beste uitslag voor HD is HD-A. Met HD-B (een overgangsvorm) mag ook vaak gefokt worden.
Bij ED en de ECVO-test is VRIJ de uitslag die je op het certificaat wil zien. 
Bij de DNA-test zijn 3 uitslagen mogelijk: VRIJ, DRAGER en LIJDER. Dragers mogen alleen gebruikt worden in combinatie met Vrije honden.

Bron: Loes Scharenborg


Aard

Intelligent, aanhankelijk en "the will to please" is ruim aanwezig. Vriendelijk, zonder een spoor van agressiviteit of angst. Is graag bij de mensen en is een prettige huisgenoot. Wanneer hij veel beweging krijgt in de vrije natuur, is het een rustige huishond, maar getraind als jachthond komt hij toch het meest tot zijn recht.


Bijzonderheden

Behalve regelmatige borstelbeurten heeft de korte, dikke vacht geen bijzondere verzorging nodig.