Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum

Kooikerhondje

door: Raad van Beheer | website

FCI Groep 08 Retrievers, Spaniels en Waterhonden


Rasstandaard
FCI nummer 314


Sectie
2


Herkomst

Een oud Nederlands ras. Op schilderijen van zeventiende eeuwse meesters, zoals Jan Steen, en op familieportretten uit de achttiende en negentiende eeuw komen kleine spioenen - spaniels - voor, die veel op het huidige Kooikerhondje lijken. Mevrouw M.C.S. Baronesse van Hardenbroek van Ammerstol heeft veel gedaan om het bijna uitgestorven ras te behouden en op te bouwen. Met de hulp van een marskramer, die zij een afbeelding en een lokje haar van het Kooikerhondje meegaf, slaagde zij er in enkele bruikbare exemplaren op te sporen. Het teefje Tommie uit Friesland werd zo de stammoeder van de naoorlogse Kooikerhondjes. In 1966 werd het ras voorlopig erkend en werden de voorlopige raspunten opgesteld en in 1971 volgde de officiële erkenning. Van huis uit is het Kooikerhondje een werkhondje, hij is de assistent van de kooibaas. De kooibaas vangt de eenden in een eendenkooi, die aan het uiteinde is voorzien van een net. Het Kooikerhondje helpt hem door de aandacht van de eenden te trekken en ze zo de kooi binnen te lokken. Er zijn in ons land nog ruim honderd eendenkooien en in een aantal daarvan is een Kooikerhondje in functie. Daarnaast is het Kooikerhondje een bewaker van huis en erf en een verdelger van ratten, mollen en muizen.


Algemeen voorkomen

Kwiek, bont hondje met een harmonische bouw in een opvallend fraaie, rood met witte kleur en schitterende bevedering.


Schofthoogte
35-40 cm


Gewicht
ongeveer 9 -14 kg


Vacht
Middelmatig lang, licht golvend tot sluik, goed aansluitend. Goed ontwikkeld onderhaar. Wit met oranjerode platen; kleur moet overheersen. Zwartbont en driekleur niet toegestaan. De oorharen zijn lang en aan het uiteinde moeten ze voorzien zijn van zwarte haarpunten ('oorbellen').


Gebruik
Veelzijdig hondje met uitgesproken werklust en wil voor de baas te werken, dat werd en wordt gebruikt als jachthond, waakhond, hondje van de kooibaas ('kooiker'), bestrijder van ongedierte en gezelschapshond. Goed te gebruiken voor actieve hondensporten op het gebied van gehoorzaamheid, behendigheid en flyball.


Gezondheid

De Kooiker kan PL-(Patella Luxatie), epilepsie, oog- problemen, vonWillebrand Disease (vWD) en Erfelijke Necrotiserende Myelopathie (ENM, Leucodystrofie/Kooikerverlamming) hebben.

 De kans dat deze aandoeningen bij een hond uit geteste ouders voorkomt is veel kleiner dan uit niet geteste ouders.
 Vraag dus aan de fokker naar de testresultaten van de ouders, een goede fokker laat deze graag zien en heeft kopieën van de resultaten van de vader of kan deze via een site laten zien.

De PL en oog-test worden door een specialist uitgevoerd.
 De ogen worden mbv de ECVO-test door een specialist uitgevoerd. 
vWD wordt via een DNA test getest.
 ENM wordt door lichamelijk onderzoek of sectie vastgesteld.

 De beste uitslag voor HD is HD-A. Met HD-B (een overgangsvorm) mag ook vaak gefokt worden.
Bij ED en de ECVO-test is VRIJ de uitslag die je op het certificaat wil zien. 

Er kunnen 3 verschillen uitslagen voor vWD zijn: VRIJ, DRAGER en LIJDER. Dragers mogen alleen gebruikt worden in combinatie met Vrije honden.

Bron: Loes Scharenborg


Aard

Vrolijk maar niet luidruchtig, zeer op zijn vertrouwde omgeving gesteld, vriendelijk, goedaardig en attent. Gevoelig voor lawaai en harde woorden. Geen allemansvriend: aanvankelijk terughoudend tegenover vreemden, kinderen en honden. Heeft hij eenmaal iemand geaccepteerd, dan wordt dat een vriendschap voor het leven. Afhankekijk van het temperament zal hij vluchten of grauwen bij onzekerheid. In huis op zijn tijd rustig en bescheiden, dan weer speels en bruisend van levenslust. Goed waaks, maar slaat alleen aan als daar reden voor is. Buiten loslopend maakt hij flink tempo, met een lichtvoetig gangwerk en een permanent sierlijk wuivende staart.


Bijzonderheden

Behalve regelmatige borstel- en kambeurten heeft de lange vacht geen bijzondere verzorging nodig.