Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum

Ierse Water Spaniel

door: Raad van Beheer | website

FCI Groep 08 Retrievers, Spaniels en Waterhonden


Rasstandaard
FCI nummer 124


Sectie
3


Herkomst

Ierland. Het buitenbeentje onder de Spaniels. Met zijn 59 cm de grootste van de negen speciaal voor de jacht gefokte Spaniel-rassen, die ook wat uiterlijk en karakter betreft weinig overeenkomst met hen vertoont. Volgens enkele historici zouden er oorspronkelijk twee soorten Ierse Water Spaniels hebben bestaan: de Noord-Ierse, die inmiddels is uitgestorven, en de Zuid-Ierse, waar onze huidige Ierse Water Spaniel van afstamt. Er wordt gedacht aan invloed van de Poedel, maar de beharing verschilt nogal. Aannemelijker is dat tijdens de jaren van de Armada Portugese Waterhonden werden gekruist met inheemse Ierse honden.


Algemeen voorkomen

Een grote, krachtig gebouwde, maar niet hoogbenige Spaniel, die het meest opvalt door zijn langgekrulde beharing, de ‘pruik’, zijn compacte of vierkante bouw, met tonvormige ribben en stevige botten. De staart reikt niet langer dan de hak en is kort en glad, dik aan de wortel en eindigend in een fijne punt. Vanaf de staartaanzet is ca. 7,5 cm tot 10 cm bezet met korte krullen.


Schofthoogte
reuen 53-59 cm, teven 51-56 cm


Gewicht
ongeveer 25 - 30 kg


Vacht
Dichte, vaste, stijve krullen, volkomen vrij van wolligheid, die het gehele lichaam bedekken met uitzondering van het gezicht en van de staart, die alleen voor de eerste 7,5 cm tot 10 cm bedekt is met korte krullen. Het haar dient een natuurlijke vettigheid te hebben. De kleur is altijd een warme, donkere leverkleur met een paarsachtige weerschijn.


Gebruik
De Ierse Water Spaniel moet zelfstandig kunnen werken in zwaar terrein en heeft daartoe veel uithoudingsvermogen. Hij heeft een goede neus, is een uitgesproken waterhond en zeer geschikt voor de jacht in moerasgebieden. Hij jaagt voor de voet, zoals alle Spaniels, maar door zijn bouw en vacht is hij minder geschikt om onder de dekking het spoor te volgen. In water- en rietpartijen is zijn vacht daarentegen weer een voordeel. Goede apporteur.


Gezondheid

Fokdieren worden onderzocht op het voorkomen van heupdysplasie.


Aard

Als 'rechtgeaarde' Ier is hij een uitgesproken individualist, opgewekt en levendig, eigenwijs en bijzonder intelligent. Hij is moedig en ondernemend, en paart een scherp verstand aan een groot uithoudingsvermogen. Hij is zeer trouw aan de baas, heeft gevoel voor humor. De IWS houdt erg van zwemmen.


Bijzonderheden

De krulvacht heeft geen bijzondere verzorging nodig. Bij honden die naar tentoonstellingen gaan, worden vaak de wat piekerige, dode uiteinden van de krullen afgeknipt.