Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum

Flatcoated Retriever

door: Raad van Beheer | website

FCI Groep 08 Retrievers, Spaniels en Waterhonden


Rasstandaard
FCI nummer 121


Sectie
1


Herkomst

Engels ras; de basis voor dit type hond is gevormd door de St. Johns dog, Spaniëlvariëteiten, Pointers en Setters. Hieruit ontstond de ´Wavycoated Retriever', die dus de voorloper was van de Flatcoated Retriever.


Algemeen voorkomen

Een vrolijke, levendige en actieve hond van middelmatige grootte, met een intelligente uitdrukking, die kracht toont zonder grofheid en snelheid uitdrukt zonder iel te zijn.


Schofthoogte
reuen 58-61 cm, teven 55-58 cm


Gewicht
reuen 25-35 kg, teven 22,5-30 kg


Vacht
De vacht moet dicht zijn, van goede kwaliteit en zo glad mogelijk. Benen en staart moeten goed bevederd zijn. Altijd zwart of leverkleurig.


Gebruik
Van nature heeft de Flatcoat veel eigenschappen die hem tot een waardevolle jachthond maken. Hij heeft een grote apporteerlust, is snel, intelligent, onvermoeibaar en heeft een goede neus. Hij gaat graag te water. Ook een geliefde gezelschapshond voor de sportieve baas.


Gezondheid


Gezondheid
Fokdieren worden onderzocht op het voorkomen van heupdysplasie, patella luxatie en erfelijke oogaandoeningen.


Aard

De Flatcoat is in ruime mate bedeeld met een natuurlijke aanleg tot jachthond,waarbij aan optimisme en vriendelijkheid uiting worden gegeven door enthousiaste staartactie. Alhoewel een temperamentvolle hond, is de Flatcoat vol zelfvertrouwen en vrijmoedig.


Bijzonderheden

De vacht moet regelmatig geborsteld en gekamd worden. Alhoewel de Flatcoat geen ´trimhond´ is, moet de vacht toch regelmatig worden bijgewerkt. De voeten moeten worden rondgeknipt en het overtollige haar aan de hakken moet worden verwijderd.