Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum

Field Spaniel

door: Raad van Beheer | website

FCI Groep 08 Retrievers, Spaniels en Waterhonden


Rasstandaard
FCI nummer 123


Sectie
2


Herkomst

De Field Spaniel is in het midden van de 19e eeuw als aparte variëteit ontwikkeld. Hij behoorde tot de groep "Landspaniels". Toen de verschillende variëteiten, zoals de Sussex, de Cocker en de Springer, zich afsplitsten van de groep "Fieldspaniels", bleef de basis-Spaniel over, te groot voor een Cocker, maar te klein en te laag voor een Springer. Deze Spaniel, die voorkwam in zwart, leverkleur en bont, behield de oorspronkelijke naam Field Spaniel en is sinds 1893 als apart ras erkend.


Algemeen voorkomen

Een harmonisch gebouwde hond, met een adellijk uiterlijk, gebouwd op werk en uithoudingsvermogen.


Schofthoogte
Schofthoogte circa 45,7 cm


Gewicht
18-25 kg


Vacht
Lang, glad, glanzend en zijdeachtig van structuur. Nooit gekruld, kort- of ruwharig. Dicht en waterbestendig. Overvloedige bevedering op voorborst, onder aan het lichaam en aan de achterzijde. Kort vanaf de hak tot aan de grond. Kleuren: zwart, leverkleurig of schimmel, al dan niet met bruine aftekeningen. Helder zwartwit of leverwit is niet toegestaan.


Gebruik
De ideale hond voor het werk in de dichte dekking of als huisgenoot. Geen hond om in een flat in de stad te houden. Door zijn grote energie heeft hij veel beweging in de vrije natuur nodig.


Gezondheid

Fokdieren worden onderzocht op het voorkomen van heupdysplasie en erfelijke oogaandoeningen.


Aard

Bijzonder intelligent, gehoorzaam, actief, gevoelig en mensgericht.


Bijzonderheden

De vacht moet regelmatig geborsteld en gekamd worden en een- tot tweemaal per jaar met de hand getrimd worden, waarbij alleen het haar aan de staart en voeten met de schaar wordt bijgewerkt.