Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum

Engelse Cocker Spaniel

door: Raad van Beheer | website

FCI Groep 08 Retrievers, Spaniels en Waterhonden


Rasstandaard
FCI nummer 5


Sectie
2


Herkomst

Oorspronkelijk kwamen alle Spaniels onder één naam, Spaniels, voor, maar rond 1800 werd voor het eerst melding gemaakt van een "Cocker Spaniel", die zijn naam vermoedelijk dankt aan de jacht op de woodcock (houtsnip). Grondlegger van het ras is Mr James Farrow, wiens reu Obo als stamvader van de Cocker Spaniel beschouwd kan worden. Het ras werd in 1902 in Engeland erkend.


Algemeen voorkomen

Stevige, compacte hond, zeer evenredig gebouwd, met het kenmerkende, voortdurend kwispelende staartje. Goed ontwikkelde schedel en voorsnuit. Het adellijke hoofd heeft donkere ogen met een zachte, intelligente uitdrukking en lange oren.


Schofthoogte
reuen 39-40,5 cm, teven 38-39 cm


Gewicht
12,7 tot 14,5 kg


Vacht
Glad en zijdeachtig, nooit stug of gegolfd, met voldoende bevedering, maar niet te overvloedig en nooit gekruld. Kleuren: eenkleurig rood, zwart, chocolade al dan niet met tan-aftekeningen, bont in zwartwit, roodwit of chocoladewit al dan niet met tan-aftekeningen, en schimmel, wanneer in het wit gekleurde en witte haren bij elkaar liggen en een gemengde kleur of tint geven.


Gebruik
Drijfhondje, speciaal voor de jacht voor de voet. De Cocker Spaniel kan door zijn kleinere formaat dichte dekkingen ingaan, waar grotere honden niet of moeilijk in kunnen doordringen. Hij beschikt over een prima neus en stoot het wild uit de dekking, maar apporteert ook. Thans vooral gezelschapshond


Gezondheid

Fokdieren worden onderzocht op het voorkomen van heupdysplasie en erfelijke oogaandoeningen.


Aard

Levendig, opgewekt - een rasoptimist. Zeer nieuwsgierig van aard en door zijn intelligentie ontgaat hem niet veel. Heeft door zijn enorme energie veel beweging in de vrije natuur nodig.


Bijzonderheden

De lange, zijdeachtige vacht moet zeer regelmatig gekamd en geborsteld worden en vier- tot vijfmaal per jaar getrimd worden, waarbij het dode haar op het hoofd, de rug en de benen met de hand verwijderd wordt, en het haar aan de staart en de voeten wordt geknipt.