Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum

Curly Coated Retriever

door: Raad van Beheer | website

FCI Groep 08 Retrievers, Spaniels en Waterhonden


Rasstandaard
FCI nummer 110


Sectie
1


Herkomst

In Engeland ontstaan uit de St. Johns dog en de Tweed en Shannon Waterspaniël. Beide nu verdwenen rassen zijn, net als de Curly Coated Retriever, in het water in hun element. De Curly Coated Retriever is de oudste van de Retriever-rassen en tevens de grootste. In de negentiende eeuw waren ze vooral populair bij jachtopzieners. Zij hadden betrouwbare apporteurs nodig die onder alle omstandigheden zwaar werk konden verrichten en dit ook de hele dag volhielden. Bovendien moest de Curly hen bijstaan bij het aanhouden van stropers. Het ras verscheen in 1860 op Engelse tentoonstellingen.


Algemeen voorkomen

Een sterke, actieve, evenredig gebouwde hond met een aparte vacht, die intelligentie en uithoudingsvermogen uitstraalt. Een stoere hond, maar ook een elegante en aristocratische verschijning.


Schofthoogte
reuen 68,5 cm, teven 63,5 cm


Gewicht
ongeveer 30-40 kg


Vacht
Het hele lichaam, met uitzondering van het gezicht, is bedekt met een massa kleine krullen. De vacht is dicht, vettig en waterafstotend. Zwart of leverkleurig.


Gebruik
Gespecialiseerd in het zoeken, vinden en binnenbrengen van wild in zwaar terrien en van heel ver. Thans vooral gezinshond.


Gezondheid

Fokdieren worden onderzocht op het voorkomen van heupdysplasie en erfelijke oogafwijkingen.


Aard

Zachte honden met een intelligent, soms eigengereid karakter. Ze werken omdat ze het leuk vinden, maar met dwang lukt het niet. Ze zijn vriendelijk en betrouwbaar, doch kunnen gereserveerd zijn ten opzichte van vreemden.


Bijzonderheden

De vacht wisselt twee keer per jaar en heeft geen bijzondere verzorging nodig. Kammen is slecht voor de vacht, dat beschadigt de krullen. Dood haar wordt verwijderd door de vacht een paar maal per week nat maken en dan met de handen te masseren.