Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum

Clumber Spaniel

door: Raad van Beheer | website

FCI Groep 08 Retrievers, Spaniels en Waterhonden


Rasstandaard
FCI nummer 109


Sectie
2


Herkomst

De herkomst van de Clumber Spaniel is niet met zekerheid te achterhalen. De legende wil dat de voorouders een thans uitgestorven Spanielsoort uit de Alpen en een Basset zijn. Het ras ontstond in Frankrijk op het landgoed van de Hertog de Noailles, waar het in de meutes werd gebruikt als drijfhond of apporteur. Bij het uitbreken van de Franse Revolutie (1789) bracht de hertog al zijn honden naar zijn vriend, de Hertog van Newcastle, waar ze werden gehuisvest op het landgoed "Clumber Park". Daar hebben ze hun naam aan te danken.


Algemeen voorkomen

De zwaarste van de Spaniel-familie en volgens zijn bewonderaars de aristocraat onder de jachthonden. Opvallend zijn het vierkante, massieve hoofd met het druivenbladvormige oor, de bedachtzame uitdrukking en het lange, laaggebouwde, zware lichaam. Toch is het een levendige hond.


Schofthoogte
ongeveer 45 cm


Gewicht
reuen 34 kg, teven 29,5 kg


Vacht
Lang en overvloedig, dicht, zijdeachtig en recht. Rijke crèmeachtige witte kleur met citroenkleurige aftekeningen.


Gebruik
Als hond waarmee voor de voet wordt gejaagd, is de Clumber Spaniel nauwelijks te overtreffen. Hij neemt de zwaarste dekking aan en met zijn scherpe neus vindt hij de best verborgen vogels. Thans vooral gezelschapshond.


Gezondheid

Fokdieren worden onderzocht op het voorkomen van heupdysplasie.

Problemen die regelmatig in dit ras voorkomen:
Oogproblemen;
Te zwaar hangende oogleden;
Te veel losse huid.


Aard

Een stoïcijnse hond, zeer goedhartig, bijzonder intelligent. Hij is standvastig, betrouwbaar en waardig. Iets afstandelijker dan de andere Spaniels, maar altijd vriendelijk en nooit agressief.


Bijzonderheden

De lange vacht moet regelmatig gekamd en geborsteld worden. Honden die naar tentoonstellingen gaan, worden getrimd: het dode haar op het hoofd en bij de ooraanzet wordt verwijderd en het haar aan de staart en de voeten wordt bijgeknipt.