Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum

Cão de Agua Português

door: Raad van Beheer | website

FCI Groep 08 Retrievers, Spaniels en Waterhonden


Rasstandaard
FCI nummer 37


Sectie
3


Herkomst

Van oorsprong een oud, Portugees ras, dat al heel lang bestond langs de Portugese kusten. Het was de hond van de vissers en zeelui, waarvan al in de 14e eeuw melding werd gemaakt. Het is wel zeker dat de hond ook op de schepen mee uitvoer en zo over Europa, zelfs tot in Noord-Amerika, verspreid is geraakt. Vermoedelijk de voorvader van alle draadharige waterhonden die nu voorkomen. Door de veranderde vismethodes is voor zijn werkkwaliteiten in deze branche geen emplooi meer.


Algemeen voorkomen

Middelmatig grote hond, harmonisch gebouwd, robuust, krachtig en goed gespierd.


Schofthoogte
reuen 50-57 cm (ideale maat 54 cm), teven 43-52 cm (ideale maat 46 cm)


Gewicht
reuen 19-25 kg, teven 16-22 kg


Vacht
Lange, dichte en sterk gekrulde of gegolfde bovenvacht; geen onderwol. Er zijn twee soorten vachten: een lange gegolfde of een korte gekrulde. In het eerste geval is het haar zacht en licht glanzend, in het tweede geval is het haar dik, dof en bestaat uit stevige, dikke krullen. Beide vachtsoorten met een kuif. Kleuren: zwart, bruin, wit, zwart met wit en bruin met wit. Bij de volwassen hond wordt de vacht vanaf de laatste paar ribben en de voorsnuit geschoren. Ook de staart wordt geschoren, op een pluim aan het uiteinde na.


Gebruik
Een goede zwemmer en duiker met een buitengewoon groot uithoudingsvermogen en bijzondere kwaliteiten, trouwe metgezel van vissers en zeelui die hij hielp bij het vangen van de vis, en wier boten en bezittingen hij beschermde en verdedigde. Ontsnapte vissen dook hij weer op en kapotte of losse kabels bracht hij zwemmend terug. Hij diende ook als verbinding tussen de kust en de boot, waarbij hij vaak grote afstanden zwemmend moet afleggen. Thans geliefd als huishond.


Gezondheid

De Portugese Waterhond kan HD- (heupdysplasie), PRA (oogafwijking), cardiomyopathie en GM-1 (stofwisselingsziekte) hebben.

De kans dat deze aandoeningen bij een hond uit geteste ouders voorkomt is veel kleiner dan uit niet geteste ouders.
Vraag dus aan de fokker naar de testresultaten van de ouders, een goede fokker laat deze graag zien en heeft kopieën van de resultaten van de vader of kan deze via een site laten zien.

De HD-test worden door een specialist uitgevoerd. Voor HD worden rontgenfoto's gemaakt en beoordeeld door de Raad van Beheer.

De beste uitslag voor HD is HD-A. Met HD-B (een overgangsvorm) mag ook vaak gefokt worden.

Voor PRA, GM-1 en cardiomyopathie zijn DNA-testen beschikbaar.
Het liefst zie je dan VRIJ/NORMAAL/A honden.

Bron:Loes Scharenborg


Aard

Een onstuimige hond, vaak eigenwijs, moedig en onvermoeibaar. Hij heeft een harde, doordringende blik en zijn gezichts- en reukvermogen zijn bijzonder goed. De hond is zeer intelligent en bijzonder gehoorzaam.


Bijzonderheden

De vacht van de volwassen hond wordt geschoren en heeft behalve regelmatige kam- en borstelbeurten geen bijzondere verzorging nodig.