Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum

Barbet

door: Raad van Beheer | website

FCI Groep 08 Retrievers, Spaniels en Waterhonden


Rasstandaard
FCI nummer 105


Sectie
3


Herkomst

Oude Franse jachthond voor waterwild. Zeer oud ras waaruit, naar men vermoedt, de Poedel is ontstaan. Waarschijnlijk verwant aan de oude Engelse Waterhond. Ook wel Franse Waterhond genoemd.


Algemeen voorkomen

Een middelmatig grote, gedrongen, stoere werker, zonder een zweem van sierlijkheid. Brede schedel, korte brede snuit. Zware snor en baard. Brede borst en zware botten. Opvallend dikke huid.


Schofthoogte
reuen 58-65 cm, teven 53-61 cm


Gewicht
20-30 kg


Vacht
Lang, wollig en gekruld haar dat hem beschermt tegen vocht en kou en het hele lichaam bedekt. Kleuren grijs, zwart, vuilwit, wit en kastanje, wit en zwart. Op de kin een baard, waar het ras zijn naam aan dankt.


Gebruik
Met zijn goede neus en passie voor waterwerk is het een uitmuntende hond voor de jacht op waterwild. Hij apporteert niet alleen, maar zoekt ook het wild in de dekking langs de waterkant en stoot het op, zodat de jager het kan schieten. Hij gaat graag te water en is weersbestendig.


Gezondheid

Er zijn geen rasgebonden gezondheidsproblemen bekend.


Aard

Een rustige hond, niet agressief of nerveus, die zich goed laat leiden. Hij is aanhankelijk en is vriendelijk tegen mensen, kinderen en andere honden. Mits hij voldoende beweging in de vrije natuur krijgt, is het een rustige hond in huis.


Bijzonderheden

De vacht van de Barbet wordt al sinds mensenheugenis geknipt om hem bij het werk niet tot last te zijn. Het model kan variëren al naar gelang het gebruik