Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum

Amerikaanse Water Spaniel

door: Raad van Beheer | website

FCI Groep 08 Retrievers, Spaniels en Waterhonden


Rasstandaard
FCI nummer 301


Sectie
3


Herkomst

Naar algemeen wordt aangenomen, ontstond dit ras door kruisingen tussen de - nu vrijwel uitgestorven - Engelse Water Spaniel, de Ierse Water Spaniel en de Krulharige Retriever. Het ras werd in 1940 in Amerika erkend, maar er zijn aanwijzingen dat het reeds enkele jaren na de Amerikaanse Burgeroorlog - dus rond 1865 - algemeen voorkwam.


Algemeen voorkomen

Middelmatig grote hond met de stoere aard en het voorkomen van de Spaniel en met een gekrulde vacht. Hij lijkt op een kleine Retriever, maar is in wezen op en top een Spaniel. Een bedrijvige, gespierde hond.


Schofthoogte
38-46 cm38-46 cm


Gewicht
reuen 13-20 kg, teven 12-18 kg


Vacht
Krullend of golvend en dicht genoeg om bescherming te bieden tegen slecht weer, water en dichte, doornige dekking. Het voorhoofd is bedekt met kort, glad haar, zonder kuif. De staart en de benen zijn geheel behaard. Kleur: effen leverkleur of donker chocoladebruin, een weinig wit op borst of tenen is toegestaan.


Gebruik
Uitstekende jachthond, vooral in moerassig terrein voor de jacht op waterwild, en voor de jacht op konijnen. Wordt in Amerika zeer zorgvuldig gefokt om de goede jachteigenschappen te bewaren. Heeft veel kracht en uithoudingsvermogen.


Gezondheid

Er zijn geen rasgebonden gezondheidsproblemen bekend.


Aard

Een levendige, vriendelijke en intelligente hond.


Bijzonderheden

De krulvacht heeft weinig verzorging nodig. Bij honden die naar tentoonstellingen gaan, worden de vaak wat piekerige, dode uiteinden van de krullen afgeknipt.