Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum

Vizsla Korthaar

door: Raad van Beheer | website

FCI Groep 07 Staande honden


Rasstandaard
FCI nummer 57


Sectie
1.1


Herkomst

Komt voor in twee variëteiten, waarbij de kortharige variëteit verreweg het langst bestaat. Ongeveer 1500 jaar geleden in Azië ontstaan. In de 9e eeuw vestigde zich een Aziatisch nomadenvolk, de Magyaren, in Hongarije. Zij hadden honden bij zich, die veel overeenkomst vertoonden met de tegenwoordige Vizsla. Het huidige type werd verkregen door kruising van de toenmalige Aziatische honden met inheemse Hongaarse jachthonden en de Turkse gele hond.


Algemeen voorkomen

Middelmatig groot, een zeer gedistingeerde verschijning. Stevig maar tamelijk licht gebouwd. Valt op door zijn mooie kleur en de adel en gratie waarmee hij zich beweegt.


Schofthoogte
reuen 56-61 cm, teven 52-57 cm


Gewicht
ongeveer 20-28 kg


Vacht
De korte vacht is van een aantrekkelijke, donker-tarwegele kleur. Het haar moet glad, dicht en strak aanliggen zonder wollige ondervacht.


Gebruik
Allround jachthond die zowel het werk voor het schot (zoekwijze en voorstaan) als na het schot (apport) goed verricht. Werkt goed een zweetspoor uit. Zijn bouw en karakter vragen om zelfstandige arbeid die met veel training en goed contact met de baas in de hand te houden is. Snelle werker.


Gezondheid

De Vizsla kan HD-(heupdysplasie)problemen hebben.

De kans dat deze aandoeningen bij een hond uit geteste ouders voorkomt is veel kleiner dan uit niet geteste ouders.
Vraag dus aan de fokker naar de testresultaten van de ouders, een goede fokker laat deze graag zien en heeft kopieën van de resultaten van de vader of kan deze via een site laten zien.

De HD-test wordt door een specialist uitgevoerd.
Voor HD worden rontgenfoto's gemaakt en beoordeeld door de Raad van Beheer.

De beste uitslag voor HD is HD-A. Met HD-B (een overgangsvorm) mag ook vaak gefokt worden.

Bron:Loes Scharenborg


Aard

De Vizsla is een gezeglijke en aanhankelijke huisgenoot. Hij is levendig, goedaardig, legt grote genegenheid aan de dag en is onbevreesd, met een goed verdedigingsinstinct. Zijn karakter kan een grove behandeling slecht verdragen. Zeer geschikt als huishond.


Bijzonderheden

De korte vacht heeft geen bijzondere verzorging nodig.