Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum

Vizsla Draadhaar

door: Raad van Beheer | website

FCI Groep 07 Staande honden


Rasstandaard
FCI nummer 239


Sectie
1.1


Herkomst

Komt voor in twee variëteiten, Korthaar en Draadhaar. De Draadhaar is ontstaan in de jaren dertig van de vorige eeuw door kruisingen van de Korthaar met de Duitse Staande Draadhaar of de Poedelpointer.


Algemeen voorkomen

Een middelgrote, gele hond, sterk en iets groter dan de Korthaar. Stevig gebouwd, maar vertoont toch veel van de elegantie van de Korthaar.


Schofthoogte
reuen 58-62 cm, teven 54-58 cm


Gewicht
22-30 kg


Vacht
Zijn weersbestendige vacht biedt weerstand tegen koude en water. Aan de snuit is de beharing grof, aan de kin een kleine baard. Stugge en harde wenkbrauwen. Op de romp hard en dicht dekhaar met dichte onderwol. De kleur is zandgeel, in verschillende nuances.


Gebruik
Allround jachthond, die zowel het werk voor het schot (zoekwijze en voorstaan) als na het schot (apport) goed verricht. Werkt ook goed een zweetspoor uit. Speciaal geschikt voor zware landschappen, rietvelden en zwaar waterwerk.


Gezondheid

De Vizsla kan HD-(heupdysplasie)problemen hebben.

De kans dat deze aandoeningen bij een hond uit geteste ouders voorkomt is veel kleiner dan uit niet geteste ouders.
Vraag dus aan de fokker naar de testresultaten van de ouders, een goede fokker laat deze graag zien en heeft kopieën van de resultaten van de vader of kan deze via een site laten zien.

De HD-test wordt door een specialist uitgevoerd.
Voor HD worden rontgenfoto's gemaakt en beoordeeld door de Raad van Beheer.

De beste uitslag voor HD is HD-A. Met HD-B (een overgangsvorm) mag ook vaak gefokt worden.

ron:Loes Scharenborg


Aard

Gezeglijk en aanhankelijk. Levendig, goedaardig, trouw en onbevreesd en zeer geschikt om te worden afgericht. Zijn karakter kan een grove behandeling slecht verdragen. Zeer geschikt als huishond.


Bijzonderheden

De harde vacht moet regelmatig worden geborsteld en een- tot viermaal per jaar worden getrimd, afhankelijk van de hardheid van het haar.