Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum

Slovenský Hrubosrstý Stavac

door: Raad van Beheer | website

FCI Groep 07 Staande honden


Rasstandaard
FCI nummer 320


Sectie
1.3


Herkomst

Kwam vanaf het midden van de 19e eeuw tot aan begin van de 20e eeuw tamelijk veel bij jagers voor in Slowakije. Een oud ras dat echter na de Eerste Wereldoorlog bijna uitgestorven was. In de jaren dertig is het door fokkers gereconstrueerd met behulp van andere kortharige staande honden, zoals de Duitse Staande Korthaar en de Weimaraner. Buiten het land van herkomst komt hij weinig voor.


Algemeen voorkomen

Middelgrote, bijna rechthoekige Staande Hond met een ruwe vacht. Barnsteenkleurige, amandelvormige ogen. De hond moet goed bespierd en een krachtige indruk maken.


Schofthoogte
reuen 62-68 cm, teven 57-64 cm


Gewicht
ongeveer 25-35 kg


Vacht
Hard en ruw, circa 4 cm lang dekhaar met ondervacht. De ondervacht moet fijn en dicht zijn, dekhaar grof en ruw. Kortere vacht op het hoofd en oren. Borstelige wenkbrauwen en dito garnituur om de snuit. Kort haar op de benen. De hoofdkleur is grijs met bruine haarpunten, al dan niet met donkere aftekeningen of donkere haarpunten/schimmel.


Gebruik
Allround jachthond die zowel gebruikt wordt voor het werk voor- als na het schot. De hond staat bekend als een excellente speurhond en apporteur.


Gezondheid

Er zijn geen rasgebonden gezondheidsproblemen bekend.


Aard

Een alerte staande jachthond. Hard voor zichzelf, maar met zachte hand te leiden. Ze zijn loyaal en zachtmoedig van aard. Ze gaan niet snel confrontaties aan met hun eigenaar of andere honden. Ze zijn zeer gevoelig voor de stem(ming) en doen hun best conflicten (zowel die met mensen als met andere honden) te vermijden.


Bijzonderheden

Alhoewel de vacht vaak draadhaar wordt genoemd is het een echte ruwhaar. De ruwe vacht moet regelmatig worden geborsteld en (één tot vier maal per jaar) te worden geplukt (getrimd) afhankelijk van de hardheid van het haar.

In het veld(werk) voelen deze honden zich zeer thuis, maar ook apporteren en zweetwerk behoren tot zijn competenties. Wanneer de hond voldoende geestelijke- en lichamelijke prikkels te verwerken krijgt, is dit ras ook geschikt als huishond. In het land van herkomst wordt dit ras uitsluitend voor de jacht gefokt. Buiten het land van herkomst is dit ras in opkomst, maar nog zeldzaam.