Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum

Ierse rood-witte Setter

door: Raad van Beheer | website

FCI Groep 07 Staande honden


Rasstandaard
FCI nummer 330


Sectie
2


Herkomst

Oudste inheemse ras van Ierland. Afstammeling van de Setting Spaniëls, Voorstaande Honden die gefokt werden voor de jacht op het veerwild in de tijd dat er nog geen geweren bestonden. De honden dreven het wild in de richting van de jagers, die vervolgens netten over de vogels en de honden heen gooiden. De Ierse Setter ontwikkelde zich op de uitgestrekte vlakke heidevelden en drassige veengronden van Ierland en ontwikkelde zich daardoor tot de snelste van de Setter-variëteiten. De oorspronkelijke Ierse Setters waren wit met rode platen, de eenkleurig roden verschenen pas in de 19e eeuw. De "Red and White" is eigenlijk alleen voor de jacht gefokt en is, ook in zijn uiterlijk, meer werkhond dan showhond. In 1944 werd het ras pas officieel erkend.


Algemeen voorkomen

Een sterk gebouwde, evenredige, goed gevormde jachthond met een lichaam dat is berekend op langdurig zwaar werk en snelheid.


Schofthoogte
reuen 62-66 cm, teven 57-61 cm


Gewicht
ongeveer 25-30 kg


Vacht
Zijdeachtige lange beharing, met name aan de benen, buik en staart. De grondkleur is wit met rode vlekken (rode eilandjes). Vlekjes (schimmelpatroon) zijn alleen toegestaan op hoofd en benen.


Gebruik
Nog een echte werkhond, die ruim terrein neemt en door voorstaan aangeeft dat hij wild heeft gevonden, vaak in de karakteristieke houding van de Staande Hond met een opgetrokken voorpoot.


Gezondheid

Fokdieren worden onderzocht op het voorkomen van heupdysplasie en erfelijke oogafwijkingen.


Aard

Oplettend en intelligent. De hond vertoont een vriendelijke, zachte houding, vastbeslotenheid en moed. Vrolijk, aanhankelijk en een levensgenieter.


Bijzonderheden

De lange, zijdeachtige vacht moet regelmatig worden geborsteld en gekamd, en de honden die naar tentoonstellingen gaan, behoren te worden getrimd.