Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum

Heidewachtel

door: Raad van Beheer | website

FCI Groep 07 Staande honden


Rasstandaard
FCI nummer 102


Sectie
1.2


Herkomst

Eén van de verschijningsvormen van de aloude Spioen, het bruinbonte jachthondje dat sinds eeuwen in West-Europa inheems is. Ook wel 'Kleine Münsterlander' genoemd. In het begin van de 20e eeuw waren er niet veel exemplaren meer over, tot Edmund Löns zich interesseerde voor dit ras en een terugfokprogramma begon.


Algemeen voorkomen

Middelgrote hond, met veel adel en elegantie, maar toch een krachtige werkhond.


Schofthoogte
reuen 52-56 cm, teven 50-54 cm


Gewicht
ongeveer 20-25 kg


Vacht
Sluik tot lichtgolvend, dicht, middellang en vast aanliggend haar met mooie bevedering. Bruinwit of bruinschimmel, eventueel met tan-aftekeningen bij wang en ogen.


Gebruik
Oorspronkelijk gebruikt bij de jacht in de heidegebieden met grote bos- en moerasvlakten. Allround jachthond die dicht bij de jager blijft, dus onder het geweer jaagt. Geeft door roerloos te blijven staan aan waar het wild zich bevindt en is een goede apporteur, ook uit diep water. Zijn lichamelijke gesteldheid en scherpe verstand maken hem geschikt voor elk soort jacht en elk soort terrein.


Gezondheid

Er zijn geen rasgebonden gezondheidsproblemen bekend.


Aard

Intelligente en onvermoeibare hond. Hij is trouw, een uitstekende waakhond, een goedaardige huisgenoot en een grote kindervriend; dat alles maakt hem tot een prettige huisgenoot.


Bijzonderheden

De middellange vacht is makkelijk in het onderhoud en heeft behalve regelmatige borstel- en kambeurten geen bijzondere verzorging nodig.