Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum

Grote Münsterlander

door: Raad van Beheer | website

FCI Groep 07 Staande honden


Rasstandaard
FCI nummer 118


Sectie
1.2


Herkomst

Stamt af van de zogenaamde vogelhonden, die werden gebruikt bij de jacht op het veerwild, waarbij de honden de vogels naar de netten joegen, die de jagers vervolgens over hond en vogels heen gooiden. Rond de vorige eeuwwisseling begon Edmund Löns zich te interesseren voor deze honden die zo veel leken op de vogelhonden op oude schilderijen. Men doopte hem in 1919 'Münsterländer', maar doordat er al een Kleine Münsterländer bestond, kreeg hij het toevoegsel 'Grote' erbij.


Algemeen voorkomen

Langharige, sierlijke, elegante en krachtige hond. Hij heeft een gespierde lichaamsbouw, maar toont slank. Het hoofd is bijzonder adellijk.


Schofthoogte
reuen 60-65 cm, teven 58-63 cm


Gewicht
circa 30 kg


Vacht
Het haar is glad, sluik, lang en dicht. Het mag niet los of gekruld zijn. Het moet aan de achterzijde van de voor- en achterbenen en aan de oren lang zijn. De kleur is altijd wit met zwarte platen en stippen (schimmel) of zwartschimmel. Hoofd zwart met eventueel wit geschimmelde neusrug of bles.


Gebruik
Volwaardige jachthond, die dichtbij de jager blijft. Zoekt systematisch het terrein af en geeft door roerloos te blijven staan de plaats aan waar het wild zich bevindt. De hond is echter meer geïnteresseerd in het werk na het schot: het zoeken naar ziek (aangeschoten) wild en het apport.


Gezondheid

De Grote Münsterlander kan HD (heupdysplasie), oogproblemen (cataract) en epilepsie hebben.

De kans dat deze aandoeningen bij een hond uit geteste ouders voorkomt is veel kleiner dan uit niet geteste ouders.
Vraag dus aan de fokker naar de testresultaten van de ouders, een goede fokker laat deze graag zien en heeft kopieën van de resultaten van de vader of kan deze via een site laten zien.

De HD- en oog-test worden door een specialist uitgevoerd.
Voor HD wordt een rontgenfoto gemaakt en beoordeeld door de Raad van Beheer.

De beste uitslag voor HD is HD-A. Met HD-B (een overgangsvorm) mag ook vaak gefokt worden.
Bij de ECVO oogtest is VRIJ de uitslag die je op het certificaat wil zien.

Bron: Loes Scharenborg


Aard

Intelligent, temperamentvol, leerzaam en betrouwbaar. Zonder enige nervositeit. Zeer geschikt als huishond.


Bijzonderheden

De halflange vacht is makkelijk in het onderhoud en heeft behalve regelmatige borstel- en kambeurten geen bijzondere verzorging nodig.