Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum

Griffon Korthals

door: Raad van Beheer | website

FCI Groep 07 Staande honden


Rasstandaard
FCI nummer 107


Sectie
1.3


Herkomst

Dankt zijn naam en zijn bestaan aan de Nederlander Eduard Karel Korthals, wiens leven werd beheerst door de jacht en zijn passie voor jachthonden. Hij stelde zich tot doel een consistent verervend, ruwharig staand jachthondenras te scheppen. In 1877 vertrok Korthals naar Duitsland en enkele jaren later werd zijn belangstelling voor de Griffon gewekt. In 1887 lukte het hem constant verervende Griffons te fokken en hij liet de rasstandaard voor deze Griffons officieel vastleggen. Deze rasstandaard is sindsdien niet meer gewijzigd.


Algemeen voorkomen

Goed gebouwde, ruwharige hond, vol kracht en adel met een niet te brede schedel en een lange en vierkante voorsnuit. De donkergele tot bruine ogen hebben borstelige wenkbrauwen; de goed ontwikkelde snor en baard geven de hond zijn kenmerkende vaste en zelfverzekerde uitdrukking.


Schofthoogte
reuen circa 55-60 cm, teven circa 50-55 cm


Gewicht
circa 25-35 kg; teven in de regel iets lichter dan reuen


Vacht
Ruig en hard, voelt aan als fijn draad- of varkenshaar, nooit wolachtig of gekruld. Onder het ruwe, langere bovenhaar bevindt zich dicht, zacht onderhaar. Bij voorkeur blauwgrijs, grijs met bruine platen of geheel effen bruin, vaak met grijze haren doorschoten. Wit met bruin of wit met oranje is ook toegestaan.


Gebruik
Veelzijdige, moedige jachthond, te gebruiken zowel voor als na het schot. Staat goed voor, gaat graag te water. Zeer geschikt voor de jacht op kleinwild en goed te gebruiken als zweethond bij de grofwildjacht.


Gezondheid

De Griffon Korthals kan HD-(heupdysplasie) hebben.

 De kans dat deze aandoeningen bij een hond uit geteste ouders voorkomt is veel kleiner dan uit niet geteste ouders.
 Vraag dus aan de fokker naar de testresultaten van de ouders, een goede fokker laat deze graag zien en heeft kopieën van de resultaten van de vader of kan deze via een site laten zien.

De HD-test worden door een specialist uitgevoerd.
 Voor HD wordt een rontgenfoto gemaakt en beoordeeld door de Raad van Beheer. 

De beste uitslag voor HD is HD-A. Met HD-B (een overgangsvorm) mag ook vaak gefokt worden.


*daarnaast is een werkproef verplicht*

Bron: Loes Scharenborg


Aard

Opgewekt en aanhankelijk, niet zenuwachtig. Een betrouwbare bewaker van huis en hof. Een vaste hand van opvoeding is nodig. De Griffon is niet moeilijk te trainen en onder appèl te krijgen. Kan goed in huis worden gehouden en een buitenkennel is niet nodig. Zacht voor kinderen.


Bijzonderheden

De ruwharige vacht moet regelmatig geborsteld worden om klitten te voorkomen. Het verdient aanbeveling de vacht eenmaal per jaar te laten plukken. Honden die deelnemen aan een show, hebben extra verzorging nodig.