Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum

Gordon Setter

door: Raad van Beheer | website

FCI Groep 07 Staande honden


Rasstandaard
FCI nummer 6


Sectie
2


Herkomst

Afstammeling van de Setting Spaniëls, Voorstaande Honden die gefokt werden voor de jacht op het veerwild in de tijd dat er nog geen geweren bestonden. De honden dreven het wild in de richting van de jagers, die vervolgens netten over de vogels en de honden heen gooiden. Gefokt en opgegroeid in de Schotse Hooglanden in zeer zwaar terrein en daardoor zwaarder en langzamer dan de andere Setters. Door de Hertog van Richmond en Gordon in circa 1820 gefokt uit de Ierse Setter met vermoedelijk een Bloedhond. Is de Ierse Setter de snelste en de Engelse Setter de elegantste, de Gordon is het werkpaard.


Algemeen voorkomen

Een stijlvolle hond met de bouw van een galoppeur. Zijn evenwichtige bouw doet denken aan die van een fors jachtpaard. De hond is zeer symmetrisch van bouw.


Schofthoogte
reuen 66 cm, teven 62 cm


Gewicht
ongeveer 30-35 kg


Vacht
Matig lang, glad en niet krullend of golvend. Bevedering aan oren, achterzijde benen, buik en staart. De kleur is diepglanzend gitzwart, zonder een spoor van roodbruin, met tankleurige aftekeningen boven de ogen, aan de zijkant van de voorsnuit, de keel en voorborst, aan de binnenzijde van voor- en achterbenen en om de anus.


Gebruik
Over het algemeen wordt er weinig meer gewerkt met de Gordon Setter, en de honden die het op veldwedstrijden goed doen, stammen meestal af van zogenaamde werklijnen.


Gezondheid

De honden waarmee gefokt wordt, worden röntgenologisch onderzocht op de aanwezigheid van heupdysplasie.


Aard

Hond met een zeer zacht, rustig en goedaardig karakter. Minder impulsief dan de Ier, flinker dan de Engelse Setter. Zeer vertrouwd met kinderen.


Bijzonderheden

De lange, zijdeachtige vacht moet regelmatig worden geborsteld en gekamd, en de honden die naar tentoonstellingen gaan, behoren te worden getrimd.