Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum

Epagneul français

door: Raad van Beheer | website

FCI Groep 07 Staande honden


Rasstandaard
FCI nummer 175


Sectie
1.2


Herkomst

Werd vroeger gebruikt voor het opjagen van veerwild, waarna de jagers een net over de vogels en hond heen gooiden. In de 19e eeuw ging men over tot het gebruik van het geweer en werden snellere honden verlangd, zodat de Epagneul Français van het toneel verdween. De Franse priester Fournier heeft het ras weer nieuw leven ingeblazen.


Algemeen voorkomen

Vrij grote, langharige hond, krachtig gebouwd. Gespierd maar niet grof. Lijkt zeer veel op de Grote Münsterländer die voor hetzelfde doel werd gefokt.


Schofthoogte
reuen 55-61 cm, teven 54-59 cm


Gewicht
reuen ca 30 kg, teven ca 25 kg


Vacht
Lange vacht, soepel en licht golvend. Krullen zijn slechts toegestaan aan de oren, hals, benen en staartaanzet. De vacht is wit met kastanjekleurige platen met of zonder vlekjes. Een teveel aan spikkels is niet gewenst, evenmin als de liver belton-beharing van de Engelse Setter, de schimmelbeharing van de Epagneul Picard, of brandaftekening rond de ogen en op de wangen.


Gebruik
Allround jachthond die het terrein afzoekt naar wild en door roerloos te blijven staan de plaats aanwijst waar het wild zich bevindt. Zeer geschikt voor zwaar terrein, moerasachtig of bergachtig. Hij staat goed voor, apporteert betrouwbaar en gaat graag te water.


Gezondheid

Fokdieren worden onderzocht op het voorkomen van heupdysplasie en erfelijke oogafwijkingen.


Aard

Vriendelijk, met een zacht karakter. Een grote kindervriend. Vertoont rustig, moedig en sociaal gedrag; met zijn hoge intelligentie maakt hem dat tot een prima huisgenoot.


Bijzonderheden

De halflange vacht is makkelijk in het onderhoud en heeft behalve regelmatige borstel- en kambeurten geen bijzondere verzorging nodig.