Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum

Epagneul breton

door: Raad van Beheer | website

FCI Groep 07 Staande honden


Rasstandaard
FCI nummer 95


Sectie
1.2


Herkomst

Eén van de verschijningsvormen van de aloude Spiljoen. Het ras dateert al uit de Middeleeuwen en kwam later ook buiten Frankrijk voor, wat is te zien op schilderijen uit de 17e eeuw van Hollandse meesters. In de 19e eeuw door fokkers in Bretagne doelbewust voor de jacht gefokt met gebruikmaking van Setters en soms ook een Spaniël of een Pointer. Doordat Spaniëls uitgesproken drijfhonden zijn, maakte men van die hond weinig gebruik. In 1906 als apart ras erkend; nu één van de populairste Franse jachthondenrassen. Wordt vaak staartloos geboren.


Algemeen voorkomen

Kleine, elegante hond met een sterke rug. Hij is levendig en energiek in zijn bewegingen en heeft een intelligente uitdrukking.


Schofthoogte
reuen 48-50 cm, teven 47-49 cm


Gewicht
ongeveer 20 kg


Vacht
De vacht ligt glad op het lichaam, is fijn en mag iets golvend zijn, maar nooit gekruld. De meest gangbare kleur is wit en oranje, maar ook wit en een kastanjekleur of wit en zwart komen voor. Zelfs driekleur is mogelijk.


Gebruik
Hoewel gefokt uit Spioenen, is het toch een voorstaande hond voor de jacht op veer- en haarwild, die het terrein afzoekt en door roerloos te blijven staan de plaats aanwijst waar het wild zich bevindt. Jaagt vrij ver met opgeheven hoofd.


Gezondheid

Fokdieren worden onderzocht op het voorkomen van heupdysplasie.


Aard

Levendig, zeer beweeglijk, leert vlot en makkelijk.


Bijzonderheden

De halflange vacht is makkelijk in het onderhoud en heeft behalve regelmatige borstel- en kambeurten geen bijzondere verzorging nodig.