Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum

Engelse Setter

door: Raad van Beheer | website

FCI Groep 07 Staande honden


Rasstandaard
FCI nummer 2


Sectie
2


Herkomst

Afstammeling van de Setting Spaniëls, Voorstaande Honden die gefokt werden voor de jacht op het veerwild in de tijd dat er nog geen geweren bestonden. De honden lagen het wild voor, waarna de jagers de netten over de vogels en de honden heen trokken. Door Edward Laverack en Purcell Llewellin in de 19e eeuw tot een apart ras ontwikkeld.


Algemeen voorkomen

Een krachtige, elegante en bijzonder adellijke hond.


Schofthoogte
reuen 65-68 cm, teven 61-65 cm


Gewicht
reuen circa 32 kg, teven circa 28 kg


Vacht
Enigszins golvend, lang en zijdeachtig. Goede bevedering aan benen en staart. Wit en zwart (blue belton), wit en geel (lemon belton), wit en leverkleur (liver belton), wit en zwart en tan (blue belton and tan), en wit en leverkleur en tan (liver belton and tan). Honden zonder grote platen, maar met kleine vlekjes over het hele lichaam genieten de voorkeur.


Gebruik
Over het algemeen wordt er weinig meer gewerkt met de Engelse Setter, en de honden die het op veldwedstrijden goed doen, stammen meestal af van zogenaamde werklijnen.


Gezondheid

De honden waarmee gefokt wordt, worden röntgenologisch onderzocht op de aanwezigheid van heupdysplasie. Er bestaat de mogelijkheid om via de afdeling GGW van de Raad van Beheer een cochleair doofheidsonderzoek te laten verrichten. Meer informatie vind u onder de knop 'Fokkerij, Gezondheid, Gedrag en Welzijn' op deze website. Zowel de gehoortest als het HD-onderzoek is verplicht voor fokdieren.


Aard

Hond met een zeer zacht, rustig, goedaardig en welgemanierd karakter. Minder impulsief dan de Ier, minder flink dan de Gordon. Zeer vertrouwd met kinderen. Rustig en zindelijk in huis.


Bijzonderheden

De lange, zijdeachtige vacht moet regelmatig worden geborsteld en gekamd, en regelmatig worden getrimd.