Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum

Duitse Staande Hond Stekelhaar

door: Raad van Beheer | website

FCI Groep 07 Staande honden


Rasstandaard
FCI nummer 232


Sectie
1.1


Herkomst

Wordt beschouwd als de oudste Duitse ruwharige staande hond. Allround jacht- en gebruikshond, die echter nog maar zelden gezien wordt. Vermoedelijk ontstaan uit kruisingen met de toenmalige Wasserhund.


Algemeen voorkomen

Een vrij forse maar niet zware, goed gespierde en harmonieuze hond, met een intelligente en ernstige uitdrukking, die in uiterlijk veel op de Duitse Staande Draadhaar lijkt.


Schofthoogte
reuen 60-66 cm, teven iets kleiner


Gewicht
ongeveer 25-35 kg


Vacht
De haren op de romp zijn ongeveer 4 cm lang en staan uit als stekels. ’s Winters een nauwelijks zichtbare ondervacht. Op de snuit een matige snor en baard en borstelige wenkbrauwen. De beharing is bruin en wit, gemengd grijsbruin of met grotere afzonderlijke bruine aftekeningen.


Gebruik
Zoekt het terrein af naar wild en wijst, door roerloos te blijven staan, de plaats aan waar het wild zich bevindt. Ook zeer geschikt voor waterwerk en een goede apporteur.


Gezondheid

Fokdieren worden onderzocht op het voorkomen van heupdysplasie.


Aard

Een hond die goed tegen alle weersomstandigheden bestand is en makkelijk af te richten. Waakzaam, zo nodig bereid tot verdedigen.


Bijzonderheden

De harde vacht moet regelmatig worden geborsteld en een- tot viermaal per jaar worden getrimd, afhankelijk van de hardheid van het haar.