Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum

Duitse Staande Hond Draadhaar

door: Raad van Beheer | website

FCI Groep 07 Staande honden


Rasstandaard
FCI nummer 98


Sectie
1.1


Herkomst

Het ras is rond 1900 ontstaan uit diverse ruwharige rassen met kruisingen met o.a. Brakken en de Duitse Staande Korthaar. Het doel was het ontwikkelen van een all-round jachthond, met een praktische weerbestendige vacht.


Algemeen voorkomen

Een staande hond met een adellijke verschijning, met een harde beharing die de huid volkomen beschermt en met een attente en energieke expressie. De bewegingen moeten krachtig, ruim, vloeiend en harmonieus zijn.


Schofthoogte
reuen 61-68 cm, teven 57-64 cm


Gewicht
ongeveer 23-35 kg


Vacht
Draadharig, hard, aanliggend en dicht. Dekhaar ca. 2 tot 4 cm lang; dichte, waterafstotende onderwol. De contouren van het lichaam mogen niet door vrij lang haar worden verdoezeld. Geprononceerde wenkbrauwen en een krachtige, niet te lange maar zo hard mogelijke baard, versterken de energieke gelaatsuitdrukking. Toegestane Kleuren: • Bruinschimmel, met of zonder platen • Zwartschimmel, met of zonder platen • Helschimmel • Bruin, met of zonder borstvlek


Gebruik
De Duitse Staande Draadharen zijn allround jachtgebruikshonden. Zij worden gebruikt voor het opzoeken van het wild ( door te revieren door het veld en zo op de wind het wild te vinden en voor te staan) en bij het apporteren van het geschoten wild. Hij moet kunnen werken op het land en in het water, in dichte dekking en op open veld.


Gezondheid

Fokdieren moeten worden onderzocht op aanwezigheid van Heupdysplasie en op de “von Willebrand Deficiëntie” (een bloedstollingziekte).


Aard

De Draadhaar is een intelligente, zelfstandige jachthond. Hij heeft een consequente baas nodig die hem leidt. Ook heeft hij veel beweging en afleiding nodig, anders gaat hij zelf wel op pad. Hij kan als huishond worden gehouden als u hier maar rekening mee houdt. Door met hem te werken, krijgt u het best een band met hem en is hij binnenshuis een vriendelijke hond die het ook goed met kinderen kan vinden, als u maar rekening houdt met zijn onstuimige aard.


Bijzonderheden

De vacht moet 2x per jaar geplukt worden.