Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum

Drentsche Patrijshond

door: Raad van Beheer | website

FCI Groep 07 Staande honden


Rasstandaard
FCI nummer 224


Sectie
1.2


Herkomst

De Drentsche Patrijshond is een jachthond die in de provincie Drenthe is ontwikkeld als een staande hond en apporteur, een erfhond, een gezinshond en kindervriend.
Het is een manusje van alles en dat komt, omdat men in Drenthe in vorige eeuwen geen geld had om voor alle voorkomende werkzaamheden op de boerderij een aparte hond aan te schaffen. U begrijpt het al, de Drent werd voornamelijk op boerderijen gehouden. De Drent is al enkele eeuwen oud, maar is pas sinds 1943 officieel erkend door de Raad van Beheer. Je kunt de Drent al zien op schilderijen van oude meesters, zoals Jan Steen en Gabriël Metsu. Vooral aan deze laatste schilder heeft mevrouw M.C.S. B’sse van Hardenbroek haar hart verpand. Samen met de heren Quartero en Van Heek, heeft zij zich bijzonder ingespannen om dit oude landsras erkend te krijgen, wat haar uiteindelijk, en nog wel in de oorlog, is gelukt.
De rasvereniging is op 5 juni 1948 opgericht. Het is een oud Nederlands ras waarvan de populatie het grootst is. Er zijn ongeveer 5000 Drentsche Patrijshonden in Nederland en ook ver over de grenzen winnen de Drenten steeds meer aan populariteit, omdat ze van alle markten thuis zijn. Het is aan de ene kant een heel zachte hond, maar door zijn veelzijdigheid kan hij ook behoorlijk eigenwijs zijn. Deze eigenschappen houden in dat hij een consequente aanpak nodig heeft. De fokkers die lid zijn van de rasvereniging proberen om alle facetten in de Drent te behouden, Zij doen hun uiterste best om te zorgen dat het ras, dat altijd heel gezond is geweest, zo te houden. Hiertoe worden enkele onderzoeken, voordat er met toestemming mag worden gefokt, verplicht gesteld.
Het is een heel aanhankelijke hond, die als hij goed is opvoed, een ‘huisgenoot is van bijzondere waarde’.


Algemeen voorkomen

De Drent is een evenredig gebouwde hond, die kracht, intelligentie en snelheid uitstraalt.


Schofthoogte
reuen 59-63, teven 55-60 cm


Gewicht
reuen +/- 30-35 kg. teven +/- 25-30 kg


Vacht
De vacht wordt gezien als langharig, maar is op het lichaam vrij kort. Het langharige effect wordt verkregen door de bevedering aan de oren, hals, benen, buik en broek. Hij heeft een bossige staart, dus geen Setterstaart. De kleur is wit met bruine platen met of zonder spikkels. De structuur is golvend of sluik, met een goede ondervacht.


Gebruik
Voor de Nederlandse jager met niet te grote velden is hij een jachthond bij uitnemendheid. Bijzonder secuur en na het aantrekken van het wild wijst hij het wild op matige afstand aan en staat dan muurvast voor. Wanneer de jager te lang op zich laat wachten, kijkt hij om. Hij jaagt onder het geweer, wat betekent dat hij zich niet al te ver van de jager verwijdert. Nadat het wild geschoten is, brengt hij het keurig bij de baas en rust niet voordat hij het heeft gevonden. Ook voor de eendenjacht is hij prima geschikt. Het voorstaan is hem aangeboren, evenals het apporteren. Voor de fijne kneepjes van het vak strekt een jachtcursus tot aanbeveling. Parforce dressuur is bij deze hond uit den boze.


Gezondheid

Met Drenten waarmee wordt gefokt, wordt een Heupdysplasie-onderzoek verlangd, waarvan de uitslag aan de geldende normen moet voldoen. Ook worden de ogen onderzocht op erfelijke afwijkingen. Met honden die lijden aan primaire epilepsie wordt niet gefokt.


Aard

Het is, zoals geschreven, een veelzijdige hond, die zowel in het jachtveld als in huis uitstekend voldoet. De Drent is een levendige hond die tot in lengte van jaren speels en sportief blijft. Hij is zeer trouw aan zijn familie en een kindervriend bij uitstek.


Bijzonderheden

De vacht heeft niet veel onderhoud nodig en wassen is totaal overbodig. Hij heeft een vuilafstotende vacht, die tweemaal per jaar verhaart. Wanneer hij verhaart, moet hij dagelijks worden gekamd en geborsteld. Buiten het haarseizoen is eenmaal in drie weken een borstelbeurt voldoende. Wanneer hij veel op zachte grond loopt, moeten zijn nagels worden geknipt en het overtollige het haar tussen de tenen worden verwijderd.
Laat u de hond alleen castreren of steriliseren als er een medische indicatie aan ten grondslag ligt. Het karakter en de vacht van Drenten die deze ingrepen hebben ondergaan, veranderen totaal.