Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum

Braque d'Auvergne

door: Raad van Beheer | website

FCI Groep 07 Staande honden


Rasstandaard
FCI nummer 180


Sectie
1.1


Herkomst

Een Franse Braque die het dichtst bij de Pointer staat, wat nog te zien is aan zijn aftekeningen. Zou zijn ontstaan uit blauwe honden, door Maltezer ridders naar Auvergne gebracht. Later met Pointers uit Wales versterkt.


Algemeen voorkomen

Een harmonisch gebouwde, 'blauw' gespikkelde hond, krachtig met buitengewoon sterke benen en goed bot, zonder massief of grof te zijn.


Schofthoogte
reuen 57-63 cm, teven 55-60 cm


Gewicht
25-35 kg


Vacht
Een korte, glanzende vacht die niet te fijn, maar ook niet te hard mag zijn. Komt in twee kleurslagen voor: licht en donker. Lichte vacht: witte ondergrond met of zonder zwarte aftekeningen en meer of minder talrijke vlekken; donkere vacht: mengeling van wit en zwart, waardoor de vacht een houtskoolkleur krijgt. De zwarte aftekeningen hebben een blauwachtige rand. Het hoofd moet zodanige aftekeningen hebben, dat de ogen zwart omrand zijn. Tussen de ogen een witte of blauwachtige streep.


Gebruik
Zoekt systematische het veld af, waarbij de neus - net als bij de Pointers - omhoog gaat. Hij flankeert tegen de wind in. Blijft dicht bij de jager, dringt in kreupelhout en gaat te water.


Gezondheid

Er zijn geen rasgebonden gezondheidsproblemen bekend.


Aard

Zeer intelligent en temperamentvol, met een groot uithoudingsvermogen.


Bijzonderheden

De korte vacht heeft geen bijzondere verzorging nodig.