Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum

Tiroler Brak

door: Raad van Beheer | website

FCI Groep 06 Lopende honden - zweethonden en verwante rassen


Rasstandaard
FCI nummer 68


Sectie
1.2


Herkomst

Oostenrijk. Dit hondtype geniet al sinds de middeleeuwen bekendheid in het Alpengebied. In het midden van de vorige eeuw begon het ras vorm te krijgen. In 1896 werd het op een tentoonstelling in Innsbrück getoond en werd er een rasbeschrijving opgesteld. Tirol ligt in het westen van Oostenrijk en grenst aan Italië en Zwitserland en het is duidelijk de de Tiroler Brak nauw verwant is aan de jachthonden uit deze gebieden.


Algemeen voorkomen

Middelgrote, iets rechthoekige, goedgebouwde en beweeglijke hond met lange lijnen.


Schofthoogte
30-39 cm.


Gewicht


Vacht
Kort- of ruwharig met onderhaar, goed behaarde buik, borstelige staart. Kleur: Zwarte, rode of geelrode grondkleur. Witte aftekening komt voor. Driekleurige honden hebben een zwart zadel of een zwarte mantel, geelbruine of rode benen, borst, buik en hoofd. Ook bij de driekleurige honden komt witte aftekening voor.


Gebruik
Wordt vooral gebruikt voor de jacht op vos, haas en konijn, en is bovendien een uitstekende speurhond, heeft een groot uithoudingsvermogen en een uitstekende neus


Gezondheid


Aard

Goede brak met een uitstekende neus. Zonder enige vorm van agressie.


Bijzonderheden

Het ras is buiten zijn vaderland nauwelijks bekend. Er bestaat ook een Niederbracke (30-39 cm.), maar die is niet als apart ras erkend.