Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum

Porcelaine

door: Raad van Beheer | website

FCI Groep 06 Lopende honden - zweethonden en verwante rassen


Rasstandaard
FCI nummer 30


Sectie
1.2


Herkomst

Het land van oorspring is Frankrijk. Het is één van de oudste Franse brakken, ook wel bekend als Chien de Franche-Comtè (vernoemd naar de regio). Het ras was in Frankrijk al in de 17e eeuw bekend, al waren de Porcelaines in die tijd groter dan tegenwoordig. Tijdens de Franse revolutie is het ras zo goed als uitgestorven, maar gelukkig heeft met het ras weten te redden, zodat wij er ook vandaag de dag nog van kunnen genieten.


Algemeen voorkomen

Een middelgrote, voor de jacht gebouwde hond. Met zachtaardige uitdrukking
De Porcelaine is met zijn witte vacht met hier en daar een lichtoranje vlek, voornamelijk aan de oren, een sierlijke verschijning. Door de vacht heen schijnen donkere vlekjes, die op de huid van de Porcelaine zitten.


Schofthoogte
reuen van 55-58 cm, teven van 53-56 cm


Gewicht
reuen 22-25 kg, teven 20-23 kg


Vacht
De vacht is dun en de haartje zijn zeer kort, waardor de vacht weinig verzorging vraagt.


Gebruik
Het zijn echte zelfstandige jagers met een enorme jachtdrift en gaan bij de jacht, als ze de kans krijgen, volledig hun eigen gang en zijn dan slecht tot niet bereikbaar. Al "luid"gevend jagen ze dan het wild op en zijn daar uiterst volhardend in.


Gezondheid

Geen rasspecifieke gezondheidsproblemen bekend.


Aard

De honden zijn goed te trainen, mits dit met veel gedult en een zacht, maar consequente hand gebeurt.
Daarnaast is het ras ook zeer geschikt als gezinshond, met zijn vriendelijke, sociale aard. De Porcelaine kan heel goed met andere honden en kinderen omgaan. Veel bewegen en enige mentale belasting is wel belangrijk, anders gaan de honden zich vervelen.

Het zijn zachtaardige en gevoelige honden die zich erg hechten aan het gezin en naar vreemden vriendelijk, maar voorzichtig zijn.


Bijzonderheden

De vacht vereist geen specifieke zorg; wel is aandacht geboden voor de huid in verband met de vele rimpels en plooien.