Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum

Petit Bleu de Gascogne

door: Raad van Beheer | website

FCI Groep 06 Lopende honden - zweethonden en verwante rassen


Rasstandaard
FCI nummer 31


Sectie
1.2


Herkomst

Een middelgrote en imposante jachthond van het klassieke Franse type dat ten grondslag ligt aan vele moderne Franse jachthondenrassen. Afkomstig uit Gascogne aan de zuidwestkust van Frankrijk; is de kleinere broer van de Grand Bleu de Gascogne. Heeft kortere vormen en zijn hoofd is duidelijk fijner. Heeft een zeer ontwikkelde neus en jaagt in meutes. Kenmerkend voor dit ras zijn de vacht en het edel gevormde hoofd.


Algemeen voorkomen

Een middelgrote, krachtig gebouwde hond met een diepe borstkas en sterke, rechte benen; zijn hoofd is lang en vrij licht met weinig lip; heeft laag aangezette, lange oren die minder gedraaid afhangen dan bij de Grand.


Schofthoogte
reuen 52-60 cm, teven 50-56 cm


Gewicht
ongeveer 30 - 35 kg


Vacht
Dicht, vrij grof en niet erg kort. Zwarte vlekken op een wit met zwart gespikkelde ondergrond, wat de hond een soort leisteenblauwe weerschijn geeft. Aan beide zijden van het hoofd zijn platen die de oren en ogen omvatten; de platen verenigen zich niet maar laten een witte tussenruimte over met in het midden daarvan een kleine zwarte ovale vlek, die een kenmerk van het ras is. Rode plekken bevinden zich boven de wenkbrauwbogen, op de wangen, de lippen, de binnenzijde van de oren, de ledematen en onder de staart. Er zijn exemplaren met een alleen uit zwarte vlekjes bestaande vacht, wel met altijd een rode aftekening.


Gebruik
Jaagt met een welluidend stemgeluid en een groot uithoudingsvermogen. Is kleiner gefokt dan de 'Grand' om hem meer geschikt te maken voor de jacht op klein wild. Komt voornamelijk in het land van herkomst voor.


Gezondheid

Er zijn geen rasspecifieke gezondheidsproblemen bekend.


Aard

Een uitnemende jachthond met een grote werklust. Leert snel, is energiek, moedig en verdraagzaam en zacht tegen mensen.


Bijzonderheden

De vacht vereist geen specifieke zorg.