Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum

Otterhound

door: Raad van Beheer | website

FCI Groep 06 Lopende honden - zweethonden en verwante rassen


Rasstandaard
FCI nummer 294


Sectie
1.1


Herkomst

Met een geschiedenis van ruim acht eeuwen de oudste Britse Brak. Een grote, sterk gebouwde hond met een ruwe, waterafstotende vacht. Gefokt voor de jacht te water en op het land en in het bijzonder op de otter. Vriendelijk en gelijkmatig van karakter.


Algemeen voorkomen

Een grote, krachtig gebouwde hond met een rechte rug en diepe borst, sterke benen met zwemvliezen tussen de tenen en een soepel, uitgrijpend gangwerk. Het hoofd is indrukwekkend, groot en vrij smal met oren die een uniek kenmerk zijn voor het ras. Lang, hangend, met een typische vouw aan de voorkant waardoor een geplooide indruk bestaat.


Schofthoogte
reuen ongeveer 67 cm, teven ongeveer 60 cm


Gewicht
ongeveer 35 - 40 kg


Vacht
Een 4-8 cm lange vacht. Dicht, ruw, hard en weerbestendig met een duidelijke ondervacht. Alle erkende brakkenkleuren zijn toegestaan: éénkleurig grijs, zandkleurig, rood, tarwekleurig en blauw. Geringe witte aftekeningen op hoofd, borst, voeten en staartpunt mogen. Witte honden mogen geringe citroenkleurige, blauwe, of daskleurige aftekening hebben. Zwart en tan, blauw en tan, zwart en crèmekleurig incidenteel leverkleurig, tan en leverkleurig, tan en wit. Niet toegestane kleuren zijn leverkleurig en wit.


Gebruik
Werkte van oudsher in groepen en is een gespecialiseerde otterjager. Werkt niet meer sinds de otter op de lijst staat van beschermde dieren (1977) en de jacht op otters verboden werd. Is door speciale maatregelen in Engeland voor uitsterven behoed. De Otterhound is nu een vriendelijke gezelschapshond waarvan het totale bestand slechts uit enkele honderden honden bestaat.


Gezondheid

De Otterhound kan HD-(heupdysplasie) en ED-problemen en Hemofilie hebben.

De kans dat deze aandoeningen bij een hond uit geteste ouders voorkomt is veel kleiner dan uit niet geteste ouders.
Vraag dus aan de fokker naar de testresultaten van de ouders, een goede fokker laat deze graag zien en heeft kopieën van de resultaten van de vader of kan deze via een site laten zien.

De HD en ED-test worden door een specialist uitgevoerd.
Voor HD en ED worden rontgenfoto's gemaakt en beoordeeld door de Raad van Beheer.

De beste uitslag voor HD is HD-A. Met HD-B (een overgangsvorm) mag ook vaak gefokt worden.
Bij ED is VRIJ de uitslag die je op het certificaat wil zien.

Bron:LOes Scharenborg 


Aard

Zeer aanhankelijk en vriendelijk van aard. Weet als rechtgeaarde brak zijn stem goed te gebruiken; heeft een gelijkmatig humeur, is schrander en trouw.
Hechten zich sterk aan "zijn" mensen, is rustig in huis en zwemt graag. Een goede consequente opvoeding is noodzakelijk, maar met zachte hand.


Bijzonderheden

De vacht moet niet te veel worden geborsteld want de Otterhound dient er zo natuurlijk mogelijk uit te zien; niet trimmen.