Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum

Hamiltonstövare

door: Raad van Beheer | website

FCI Groep 06 Lopende honden - zweethonden en verwante rassen


Rasstandaard
FCI nummer 132


Sectie
1.2


Herkomst

Eén van de Zweedse nationale rassen. Dankt zijn naam aan de grondlegger van het ras, graaf Hamilton. Is een zeer functionele jachthond, energiek en levendig met een sterk en lenig gebouwd lichaam.


Algemeen voorkomen

Een middelgrote, krachtige en rechthoekig gebouwde hond, droog en gespierd met sterke benen. Het hoofd is langgerekt en rechthoekig van vorm met een duidelijke stop en hoog aangezette, vrij korte oren. Zijn hele postuur wekt de indruk van elegantie en kracht.


Schofthoogte
reuen ongeveer 57 cm, teven ongeveer 53 cm


Gewicht
ongeveer 35 - 40 kg


Vacht
Een korte, dichte en zachte ondervacht met stevig, kort en hard dekhaar; driekleurig. Zwart aan de bovenzijde van de hals, op de rug, aan de zijkanten van de romp en op de bovenkant van de staart. Bruin komt voor op hoofd en benen, op de romp en staart met wit op de neus, aan de onderzijde van de hals, op de borst, staartpunt en voeten.


Gebruik
Een uitnemende jachthond, van oudsher gefokt voor de jacht op kleinwild. Gezien zijn temperament en levendigheid niet bij uitstek geschikt als huishond.


Gezondheid

Een uitnemende jachthond, van oudsher gefokt voor de jacht op kleinwild. Gezien zijn temperament en levendigheid niet bij uitstek geschikt als huishond.


Aard

Een temperamentvolle, energieke en levendige werkhond met een grote werklust. In huis een vriendelijke, aanhankelijke hond en redelijk gehoorzaam.


Bijzonderheden

De vacht vereist geen bijzondere verzorging.