Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum

Grand Basset griffon vendéen

door: Raad van Beheer | website

FCI Groep 06 Lopende honden - zweethonden en verwante rassen


Rasstandaard
FCI nummer 33


Sectie
1.3


Herkomst

Zeer oud ras afkomstig uit La Vendée aan de Franse westkust. De grotere broer van de Petit Basset; een middelgrote, krachtige, kortbenige jachthond met een ruwe vacht en een levendig temperament.


Algemeen voorkomen

Voorname klassiek Franse verschijning, goed geproportioneerd, stevig zonder enige grofheid, met een prachtig stemgeluid.


Schofthoogte
reuen 40-44 cm, teven 39-43 cm


Gewicht
18-24 kg


Vacht
Hard, ruig, niet te lang en vlak aanliggend. Op delen van het lichaam komt matige bevedering voor. De Grand Basset is er in drie soorten kleursamenstelling: zwart met witte, fauve of zandkleurige aftekening; fauve met witte aftekening en eventueel een zwart dek, fauve met zwarte haarpunten; zandkleur met zwarte haarpunten en eventueel witte aftekening.


Gebruik
Oorspronkelijk jagend in meutes, later omgevormd tot alleen jagende hond. Perfecte assistent van de jager. Gebruikt voor de jacht op klein wild en bij uitstek geschikt om te werken in dicht begroeid terrein. Vriendelijke gezinshond.


Gezondheid

Geen rasspecifieke gezondheidsproblemen bekend.


Aard

Wat eigenwijze hond met goede neus. Moet van jongs af aan consequent worden opgevoed. De GBGV voelt zich lid van het gezin en moet leren om zich in allerlei situaties te gedragen, dat kan hij niet vanzelf.


Bijzonderheden

De ruige vacht vereist extra zorg in de vorm van regelmatig schoonhouden en plukken.