Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum

Gonzcy Polski

door: Raad van Beheer | website

FCI Groep 06 Lopende honden - zweethonden en verwante rassen


Rasstandaard
FCI nummer 354


Sectie
1.2


Herkomst

Alhoewel de historie waarschijnlijk terug gaat tot de 13e eeuw en de eerste uitgebreide omschrijving van het ras van 1823-1825 is (Nauka Lowiectwa), was het pas na de tweede wereldoorlog dat de ontwikkeling van het ras goed op gang kwam. Een belangrijk persoon hierbij was de beroemde Poolse Kynoloog Jozef Pawuslewicz, die zelf met Poolse jachthonden werkte. Toch kreeg het ras pas op 11-10-2006 de status: Voorlopig erkend.


Algemeen voorkomen

Een licht, compacte hond, Sterk, maar niet zwaar in bone. Het hele voorkomen is van een behendige, werkhond die geschikt is voor het zware werk in de bossen en bergen.


Schofthoogte
reuen 55-59 cm. en teven 50-55 cm.


Gewicht


Vacht
Op het hoofd en de oren is het gaar glad en zacht, terwijl het lichaam bedekt is met een stugge, vlak aanliggende bovenvacht. Onder het dekhaar zit een dicht ondervacht die in de zomer duidelijk dunner is dan in de winter. De kleur is black and tan, brown and tan of rood, waarbij de neus, zwart, bruin of vleeskleurig kan zijn. Zwart kan hier en daar terugkomen in de vacht.


Gebruik
Jachthond voornamelijk op beren en herten, maar wordt soms ook gebruikt voor de jacht op vos en haas in de bergachtige gebieden van Zuid-Polen.


Gezondheid


Aard

Een echte jachthond zonder enige vorm van agressie


Bijzonderheden

Komt buiten het land van herkomst nauwelijks voor.