Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum

Erdélyi Kopo

door: Raad van Beheer | website

FCI Groep 06 Lopende honden - zweethonden en verwante rassen


Rasstandaard
FCI nummer 241


Sectie
1.1


Herkomst

De hoogbenige variëteit heeft een dikke, tamelijk stugge en glanzende vacht, terwijl de laagbenige variëteit een korte, sterke, gladde en glanzende vacht heeft. 
De basiskleur van de hoogbenige is zwart met bruine en witte aftekening. De basiskleur van de laagbenige is bruin-rood met een witte aftekening.


Algemeen voorkomen

Middelgrote, goed gebalanceerde, sterke hond met een groot uithoudingsvermogen. 
Middelgrote, donkere ogen met een vriendelijke uitdrukking. Goed bespierd met laaggeplaatste sprongen. Komen laagbenig en hoogbenig voor.


Schofthoogte
laagbenig 45-50 cm. hoogbenig 55-65 cm


Gewicht


Vacht
De hoogbenige variëteit heeft een dikke, tamelijk stugge en glanzende vacht, terwijl de laagbenige variëteit een korte, sterke, gladde en glanzende vacht heeft. De basiskleur van de hoogbenige is zwart met bruine en witte aftekening. De basiskleur van de laagbenige is bruin-rood met een witte aftekening.


Gebruik
Kan gebruikt worden voor de hondensport, maar jagen is zijn lust en zijnleven. Heeft een uitstekend reukvermogen. Gaat met veel passie achter het wild aan en zwaar terrein is geen probleem.


Gezondheid

Voor zover bekend geen rastypische gezondheidsproblemen.


Aard

Temperamentvol en onvermoeibaar, altijd klaar voor het spel. Worden wat rustiger als ze volwassen zijn. Zeer aanhankelijk en kunnen goed met kinderen overweg. Kunnen tegenover vreemden wat wantrouwig zijn, maar nooit agressief. 
In de opvoeding heeft de Erdélyi Kopó een zachte, maar consequente hand nodig. Kan slecht tegen dwang. Geen hond voor beginners


Bijzonderheden