Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum

Bloedhond

door: Raad van Beheer | website

FCI Groep 06 Lopende honden - zweethonden en verwante rassen


Rasstandaard
FCI nummer 84


Sectie
1.1


Herkomst

Als land van herkomst wordt België aangemerkt, maar Engeland heeft een uitermate bepalende rol gespeeld in de ontwikkeling van het ras. De Bloedhond stamt af van honden die in de elfde eeuw door de Normandiërs mee naar Engeland zijn genomen, afstammelingen van o.a. in de Ardennen voorkomende zwarte en black en tan Lopende Honden. Dankt zijn naam hoogstwaarschijnlijk aan de mate van zuiverheid van het ras. In hem zijn in sterke mate alle punten en eigenaardigheden van de op de reuk jagende honden verenigd; beschikt over een uitzonderlijk reukvermogen. Is groot en sterk gebouwd met een majestueus hoofd. Opvallend is zijn dunne losse vel dat vooral uitkomt bij het hoofd en de hals.


Algemeen voorkomen

Een krachtig postuur; groot en zwaar van bouw. Een imponerend hoofd dat lang en naar verhouding vrij smal van vorm is met fraaie rimpeling. Zeer laag aangezette en lange naar binnen gedraaide oren en een melancholische oogopslag; het gangwerk is verend, slingerend en zeer uitgrijpend.


Schofthoogte
reuen van 63,5 cm tot 68,5 cm, teven van 58,5-63,5 cm


Gewicht
reuen ongeveer 40,5 kg, teven ongeveer 36 kg


Vacht
Glad, dicht en kort. Kleur is zwart en roestbruin, rood en roestbruin en vaalrood, dat soms is vermengd met lichter of daskleurig haar; enig wit op de borst, de voeten en punt van de staart is toegestaan.


Gebruik
Is beroemd om zijn reukvermogen. Dat is dan ook de reden waarom de Bloedhond in het verleden nogal eens ingekruist is met andere rassen ter verbetering van hun jachtcapaciteiten; vroeger voornamelijk gebruikt voor de hertenjacht. Tot zijn taken behoren het opsporen van aangeschoten wild en zoekgeraakte mensen; bedient zich tijdens de jacht van een machtig stemgeluid; tegenwoordig ook als huishond gehouden.


Gezondheid

Problemen die regelmatig in dit ras voorkomen:
Oogproblemen;
Te veel en te zware huidplooien.


Aard

Bijzonder aanhankelijk, verdraagzaam, zachtaardig en gevoelig; door zijn indrukwekkende postuur straalt zijn hele voorkomen waardigheid, verstandigheid en zelfbewustzijn uit.


Bijzonderheden

De vacht vereist geen specifieke zorg; wel is aandacht geboden voor de huid in verband met de vele rimpels en plooien.