Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum

Berner Laufhund

door: Raad van Beheer | website

FCI Groep 06 Lopende honden - zweethonden en verwante rassen


Rasstandaard
FCI nummer 59


Sectie
1.2


Herkomst

Uit Zwitserland afkomstig; zijn oorsprong gaat terug naar de Romeinse tijd. Typische meutehond van gemiddelde schofthoogte met een lichaamsbouw die duidt op kracht en uithoudingsvermogen. De Schweizer Laufhunde vallen uiteen in vier slagen die sinds 1933 een eenvormige rasstandaard hebben en zich alleen onderscheiden in kleur, op de Jura Laufhund na, die iets zwaarder van type is. De vier slagen komen ook in een kleinere variant voor: de Schweizer Niederlaufhunde. Hun raspunten zijn identiek, op de schofthoogte (30-38 cm) na.


Algemeen voorkomen

Een middelgrote, veerkrachtig gebouwde hond, iets langer dan hoog. Het hoofd is smal met een lange voorsnuit en heeft laag aangezette, lange oren, waardoor een adellijke uitdrukking ontstaat. De oren reiken tot minimaal aan de neuspunt en zijn gevouwen en gedraaid.


Schofthoogte
reuen 49-59 cm, teven 47-57 cm


Gewicht
16-21 kg


Vacht
Kort, dicht en glad aanliggend en aan het hoofd en de oren zeer fijn. Wit met zwarte platen en deels ook met kleine zwarte vlekjes; iets bruin aan het hoofd en bij de staart.


Gebruik
Een levendige hond met een sterk jachtinstinct; laat tijdens het volgen van het spoor zijn typische dubbeltonige roep horen. Vanwege zijn zachte karakter vriendelijk in huis.


Gezondheid

Geen ernstige rasspecifieke gezondheidsproblemen bekend.


Aard

Als jachthond levendig, temperamentvol en zeer speurvast. Van oorsprong meutehond is hij sociaal tegenover andere honden en vriendelijk voor kinderen. Heeft een uitermate zacht karakter en is levendig en speels. Heeft daarnaast eigenwijze trekjes die vragen om een consequente hand en een geduldige baas.


Bijzonderheden

Buiten een regelmatige borstelbeurt geen specifieke verzorging