Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum

Basset Hound

door: Raad van Beheer | website

FCI Groep 06 Lopende honden - zweethonden en verwante rassen


Rasstandaard
FCI nummer 163


Sectie
1.3


Herkomst

Een uit Engeland afkomstige laagbenige, substantievolle jachthond, evenwichtig en krachtig van bouw met een groot uithoudingsvermogen. Jaagt op de neus. Kenmerkend is de matig losse huid en het enigszins zorgelijke uiterlijk; is bekend om zijn milde en vriendelijke karakter.


Algemeen voorkomen

Een kortbenige hond met veel massa en zware botten, de voorbenen staan licht naar binnen gebogen. Opvallend is de lange, diepe romp met vooruitstekend borstbeen; het hoofd heeft een losse huid met rimpelvorming en laag aangezette, lange, dunne oren die naar binnen draaien.


Schofthoogte
ongeveer 33-38 cm


Gewicht
ongeveer 30-40 kg


Vacht
Kort, dicht en glad; driekleurig: zwart, wit en rood, of tweekleurig: rood en wit, maar in principe is iedere erkende brakkenkleur toegestaan.


Gebruik
Van oudsher ontwikkeld voor de drijfjacht met meerdere honden tegelijk; in het buitenland nog veel ingezet voor de jacht op hazen en konijnen. In Nederland vrijwel uitsluitend als huishond gehouden. Als meutehond gedijt hij het beste in gezelschap van andere honden.


Gezondheid

Overtypering in bouw en massa van dit ras, kunnen tot ernstige gezondheidsproblemen leiden. 
Problemen die regelmatig in dit ras voorkomen:
Te veel en te zware huidplooien;
Misvorming van de ribben, borstbeen en de benen.


Aard

Van oorsprong een meutehond en als zodanig verdraagzaam tegenover andere honden. Beschikt over een uitzonderlijk goede neus, is moedig en vasthoudend in het veld met een groot uithoudingsvermogen, gebruik makend van een diepe melodieuze stem. Is in huis een aanhankelijke en goedmoedige kameraad.


Bijzonderheden

De vacht vereist geen specifieke verzorging. Wel is extra aandacht geboden voor ogen en oren in verband met de hoeveelheid losse huid.